Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Förbundskapten Peter Gerhardsson i samband med en av kvalmatcherna tidigare i höstas. Arkivbild.
Förbundskapten Peter Gerhardsson i samband med en av kvalmatcherna tidigare i höstas. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Sista tävlingsmatchen: "Börjat snegla mot OS"

Det är fortfarande åtta månader kvar. Men inför årets sista tävlingsmatch har spelarnas kamp om en OS-biljett redan börjat.
– Konkurrensen är mycket hårdare nu än inför VM för två år sedan, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Sverige är redan klart för fotbolls-EM. Eftersom mästerskapet i England flyttats till 2022 handlar dock Sveriges sista kvalmatch, borta mot Slovakien den 1 december, i stället redan nu delvis om OS-fotbollen nästa år.

– Vi har börjat snegla mot OS. Det kommer att vara en stor konkurrens, säger Peter Gerhardsson.

Den svenske förbundskaptenen har kallat in tre målvakter och 22 utespelare till kvaluppladdningen i Göteborg.

Till OS-truppen i Tokyo får han bara ta med två målvakter och 16 utespelare.

– Det är tuffare än ett VM när det gäller truppen, konkurrenssituationen, säger Gerhardsson.

– I ett normalläge pratar vi väldigt mycket om att ha två spelare på varje position. Till ett OS behöver du även spelare som kan spela på lite olika positioner, så det är också en detalj som vi tittar på.

"Svårare och svårare"

Förstamålvakten Hedvig Lindahl, som är nominerad som en av årets bästa målvakter i världen, är fortfarande skadad och saknas i truppen.

Dessutom fick exempelvis Rosengårdsanfallaren Mimmi Larsson den här gången kliva åt sidan för andra.

– Truppen formar sig efter hand, men det kommer hela tiden att finnas en möjlighet för andra spelare att komma med, säger Peter Gerhardsson.

– Men vi har ju börjat skapa oss en bra grund i truppen. Så det blir ju svårare och svårare att ta sig in, eftersom spelarna presterar väldigt bra på både träning och på matcher.

"Högt försvarsspel"

Utöver Slovakienmatchen är Sveriges kommande landskampsprogram fram mot OS ännu inte klart. Men Peter Gerhardsson har en klar bild av vad han vill ha för besked de närmaste åtta månaderna.

– Rent konkret innebär det att fortsätta som jag tycker vi har gjort, med ett högt fungerande försvarsspel som motståndarna haft svårt att spela sig igenom, säger han.

– Sedan finns det en del som kommer att bli väldigt viktig i OS, omställningsspelet. När vi vinner boll måste vi vara väldigt direkta och djupledsgående. Oavsett vilka motståndare du möter så kommer du att få sådana lägen.

Jens Bornemann/TT

10 av 12 lag som ska göra upp om guldet i damernas OS-fotboll i Tokyo sommaren 2021 (21 juli–7 augusti) är redan klara:

Australien, Brasilien, Japan, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Sverige, Storbritannien, USA och Zambia.

Två platser återstår att fördela. Avgörandet har på grund av covid-19-pandemin dock fått skjutas upp till den 21 och 24 februari.

Då möts Kina och Sydkorea i ett dubbelmöte och Kamerun och Chile i ett annat om de två sista platserna.

OS-turneringens gruppspel lottas i Tokyo den 8 april.

Truppen till EM-kvalet borta mot Slovakien den 1 december.

Målvakter: Jennifer Falk, Göteborg, Emma Holmgren, Uppsala, Zecira Musovic, Rosengård.

Försvarare: Jonna Andersson, Chelsea, Magdalena Eriksson, Chelsea, Nilla Fischer, Linköping, Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Bayern München, Emma Kullberg, Göteborg, Jessica Samuelsson, Rosengård, Linda Sembrant, Juventus.

Mittfältare/anfallare: Filippa Angeldal, Göteborg, Anna Anvegård, Rosengård, Kosovare Asllani, Real Madrid, Hanna Bennison, Rosengård, Nathalie Björn, Rosengård, Stina Blackstenius, Göteborg, Rebecka Blomqvist, Göteborg (klar för Wolfsburg), Filippa Curmark, Göteborg, Pauline Hammarlund, Göteborg, Sofia Jakobsson, Real Madrid, Julia Roddar, Göteborg, Fridolina Rolfö, Wolfsburg, Olivia Schough, Djurgården, Caroline Seger, Rosengård.