Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vänsternian Jenny Alm, 29, avgjorde EM-mötet med Serbien fem sekunder före full tid. Sverige vann med 22–21 och kan nu gå vidare med två poäng till huvudrundan.

Självförtroendet förde Alm till hjälterollen

Segermålet mot Serbien i EM rankar hon som sitt viktigaste landslagsmål. Äntligen fick Jenny Alm kliva in i strålkastarljuset även i ett mästerskap.

Dagen efter sekunddramat mot Serbien i handbolls-EM – svensk seger med 22–21 – har Jenny Alm kört en lättare träning för få i gång kroppen.

- Det är härligt att vakna upp och att ha vunnit. Det var bara glädje och en lättnad att vi fick de poängen, säger vänsternian.

Segerskottet i Nantes skickade Alm in när det återstod fem sekunder av matchen och därefter räddade den storspelande målvakten Filippa Idéhn ett sista desperat försök från Serbien att kvittera.

- Det var jättehärligt när Filippa tog det där sista skottet.

"Bra känsla i kroppen"

Förutom segermålet svarade Alm totalt för fem mål – varav tre under matchens sista kvart. Mot Danmark (förlust 29–30) spelade hon i fyra minuter (ett mål) och fick stå tillbaka för Jamina Roberts och i slutet av matchen för mästerskapsdebutanten Mikaela Mässing. Mot Serbien blev det 23 minuter på planen för Alm när hon delade på rollen som vänsternia med Roberts.

- Det kändes bara skönt direkt när man kom in och fick en bra start. När man har en bra känsla tänker man inte så mycket. Det är så det är när man har ett bra självförtroende och en bra känsla i kroppen.

Jenny Alm gör sitt åttonde mästerskap och var förstavalet som vänsternia under hemma-EM 2016. Ett mästerskap som dock blev ett misslyckande för såväl Alm som Sverige. Vid VM i fjol fick hon chansen i premiären mot Polen (förlust), men sedan tog Roberts och Johanna Westberg över positionen.

- Då spelade de väldigt bra. Då finns det ingen anledning att jag ska komma in och spela. Det är klart att man kan gå runt på tre, men när de två presterade så bra som de gjorde ska de ha speltid, säger Alm.

Efter en fin säsong i klubblaget Köpenhamn, som Alm vann den danska ligan med i våras, kom hon med ett bra självförtroende till EM i franska Nantes.

- Det har känts bra hela hösten och framför allt efter landslagspausen i oktober. Efter det känner jag att jag har haft en väldigt uppåtgående form hela tiden egentligen.

Ingen segerdans ännu

Segern mot Serbien gör att Sverige kan gå till huvudrundan med två poäng i bagaget. Seger eller oavgjort mot Polen på tisdagen och det är definitivt klart.

- Det är jätteviktigt att vi får med oss två poäng om vi går vidare. Det hade varit nästintill omöjligt (i mellanrundan) om vi hade tagit oss vidare med noll poäng.

När Sverige gjorde succé och blev VM-fyra i Tyskland i fjol blev Blågult känt som det dansande landslaget. Zumbadansen, anförd av lagkaptenen Sabina Jacobsen, plockades dock inte fram efter segern mot Serbien.

- Vi får se om det kommer om vi vinner mot Polen, säger Jenny Alm med ett leende.