Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sarah Sjöström. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

Sjöström: "Klart att det är lite overkligt"

Hon skulle vara i sitt livs bästa form till Tokyo i sommar – men nu flyttas OS fram till nästa år.
Guldhoppet Sarah Sjöström är dock inte "jätteöverraskad".
– Det har kommit smygande några veckor nu, säger simstjärnan till TT.

Det som inte alltför länge sedan var otänkbart har den senaste tiden vuxit ut till att bli ett besked som väntas komma förr snarare än senare. Och nu är det alltså klart: OS 2020 skjuts upp till "senast" sommaren 2021 på grund av det nya coronavirusets utbredning.

– Jag är inte jätteöverraskad, det har kommit smygande några veckor nu. Självklart är det bra att de valde en lösning som är säkrast för alla, det är det jag tänker att de har gjort, säger Sarah Sjöström till TT, strax efter att hon fått beskedet.

Sjöström konstaterar att beslutet var rätt från ett hälsomässigt perspektiv.

– Det är förstås prio att det inte ska spridas något virus under OS. Men det är klart att det är lite overkligt fortfarande, säger hon.

"Inte rättvist"

Även sett ur olika idrottares perspektiv – såväl simkonkurrenter som andra utövare – var det helt rätt att flytta OS, menar hon.

– Det är många nationer som inte har haft möjlighet att fullfölja sina kval, till exempel. Vissa sporter har ju en lite mer avancerad kvalprocess och de har fått ställa in sina tävlingar.

– Jag har varit redo att simma OS i juli i år, så klart. Men det är många simmare som inte har möjlighet att träna just nu, eftersom många arenor stänger ner. Det är inte rättvist att hålla ett OS då.

"Skriva en ny plan"

Sarah Sjöström tog en OS-medalj av varje valör med guldet på favoritdistansen 100 meter fjäril som höjdpunkt i Rio de Janeiro 2016. Därefter har det övergripande målet varit Tokyo i sommar, dit 26-åringen skulle komma i sitt livs bästa form, har hon tidigare sagt.

TT: Hur kommer det att påverka din planering att OS skjuts fram till 2021?

– Jag litar på alla runtomkring mig, hela mitt team. Vi ska sitta ner och börja planera. Vi har inte kommit så långt ännu, vi är egentligen fortfarande i OS 2020-planen. Nu får vi sätta oss ner och skriva en ny plan.

– Jag tror att vi kommer hitta en bra lösning som kommer funka. Men man vet ju aldrig – mycket kan hända på ett år, det är samma sak med formen. Samtidigt, efter OS i Rio simmade jag väldigt bra under 2017 även om jag inte tävlade så mycket, så det har funkat för mig tidigare.

Sarah Sjöström säger att hon initialt kommer att fortsätta hålla i gång i bassängen.

– Jag tränar på i vanlig ordning, jag har möjligheten att simma och hålla mig i form, även om det blir ett annat fokus än tidigare.

Fredrik Shayn Scherman/TT