Sju guld i bilder – OS-hjältarna om sina medaljer

Sju OS-guld, sex silver och ett brons. Pyeongchang blev Sveriges bästa vinter-OS hittills. Här blickar Charlotte Kalla, Hanna Öberg, André Myhrer och de andra hjältarna tillbaka på sina guldögonblick.

ANNONS

10 februari: Charlotte Kalla, skiathlon

– Det var första loppet på OS och jag minns att jag var ganska nervös på bussen på väg dit. Men här är det en helt annan känsla. Så mycket glädje – och lättnad också – att få korsa mållinjen. Så himla skönt när det funkar. Det flöt verkligen på i det där loppet och jag hade bra skidor och kände mig urstark. Det gäller att inte hamna i värderingar av vad andra gör. Hålla mig till min plan, ha tålamod och när jag bestämde mig för att rycka inte kolla bakåt.

Charlotte Kallas ryck på slutvarvet gav en segermarginal på åtta sekunder till norskan Marit Björgen och ytterligare några sekunder till finländskan Krista Pärmäkoski.

ANNONS

13 februari: Stina Nilsson, sprint

– Jag har sett många idrottare tidigare på pallen och trott att när jag väl står på pallen kommer jag ej vara den som gråter. Men det fick vi ju verkligen uppleva på OS. Jag förstår att folk blev berörda av det. För när jag ser det på film börjar jag typ gråta igen. Det blir inte större än ett OS, att ha förberett sig så pass bra under hela karriären och att sedan ha den dagen – det var väldigt, väldigt stort.

Stina Nilsson ledde finalen från start till mål och tog guld överlägset före norskan Maiken Caspersen Falla och ryskan Julia Belorukova.

15 februari: Hanna Öberg, distans

– Det här är i målgången. Efter att jag legat platt på backen en stund och pustat ut, jag tog ut mig verkligen. Jag var så himla nöjd att jag hade gjort det perfekta loppet för mig den dagen. Och det var liksom helt osannolikt egentligen och det är väl därför jag håller för ögonen. Jag förstår inte riktigt att jag faktiskt har gjort det, det var häftigt.

Hanna Öberg sköt fullt – det bäddade för en superskräll och god marginal till slovakiskan Anastasia Kuzmina och tyskan Laura Dahlmeier.

16 februari: Frida Hansdotter, slalom

– Det är otroligt mycket härliga känslor. Det är otroligt mycket tid man lägger ner för att lyckas stå där överst. Den där dagen, de där veckorna, det var som att allting verkligen stämde. Jag kände att ju närmare jag kom min slalomdag så kände jag bara att jag har stora möjligheter att ta hem det. Det är en otroligt härlig känsla, det är klart att det här bär man med sig i resten av sitt liv.

ANNONS

Frida Hansdotter har kallats "den eviga tvåan" men tog guld när det gällde som mest, framför schweiziskan Wendy Holdener och Katharina Gallhuber från Österrike.

22 februari: André Myhrer, slalom.

– Det är en overklig dag. Den innehöll väl egentligen allt, både nervositet och glädje. Många känslor på en och samma dag. Att få stå där med svenska flaggan är en dröm man alltid har sett framför sig. Man blir lite rörd. Det är ett otroligt ögonblick i ens liv. Sedan finns det så klart viktigare saker än idrott här i livet, men det är ju det här jag har kämpat för i så många år. Så det berör definitivt och det kommer det att göra en lång stund till.

André Myhrer var fyra 2006, tog brons 2010 och körde ur i guldläge 2014. Men i karriärens sista OS kom till slut det efterlängtade guldet, före Ramon Zenhäusern från Schweiz och österrikaren Michael Matt.

23 februari: Skidskyttestafett, herrar

– Det här leendet säger det mesta, det syns några tänder till där ser det ut som och är lite bredare än vanligt. Här fattar man att vi fixat det, det är fullständig eufori. Det så himla kul, stafetter är de roligaste tävlingarna man gör och att vi lyckas vinna just den här stafetten är ju för bra för att vara sant.

ANNONS

Fredrik Lindström höll nerverna i styr i sista skyttet och avgjorde stafetten, där Peppe Femling, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson hade ordnat guldläge på sina sträckor. Norge tog silver och Tyskland brons.

25 februari, curling, damer.

– Jag tror inte att jag tänkte så mycket där, jag var bara helt överväldigad av känslor. Jag tror att jag efter att ha kramat hela laget och hurrat och jublat och så satte bara satte mig ner och tänkte att "Shit, vi vann!" Det var en massa känslor, verkligen överväldigande. En känslostorm.

Anna Hasselborg om tankarna direkt efter OS-finalen, där hon tillsammans med Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och reserven Jennie Wåhlin besegrat hemmanationen Sydkorea med 8–3. Japan tog bronset.

Se bilder på alla guldmedaljörer i bildspelet högst upp i artikeln.

Fakta: Sveriges medaljer i Pyeongchang

7 guld

10 feb: Charlotte Kalla, längd, skiathlon, 15 km.

13 feb: Stina Nilsson, längd, sprint.

15 feb: Hanna Öberg, skidskytte, distans, 15 km,

16 feb: Frida Hansdotter, alpint, slalom,

22 feb: André Myhrer, alpint, slalom.

23 feb: Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström, skidskytte, stafett.

25 feb: Sofia Mabergs, Agnes Knochenhauer, Sara McManus, Anna Hasselborg och Jennie Wåhlin (reserv), curling.

6 silver

12 feb: Sebastian Samuelsson, skidskytte, jaktstart.

15 feb: Charlotte Kalla, längd, 10 km, fristil.

17 feb: Anna Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson, längd, stafett.

21 feb: Charlotte Kalla och Stina Nilsson, längd, sprintstafett.

22 feb: Mona Brorsson, Anna Magnusson, Linn Persson och Hanna Öberg, skidskytte, stafett.

24 feb: Christoffer Sundgren, Rasmus Vranå, Oskar Eriksson, Niklas Edin och Henrik Leek (reserv), curling.

1 brons

25 feb: Stina Nilsson, längd, 30 km, klassisk stil.

ANNONS