Josefine Öqvist gjorde ett av Sveriges mest minnesvärda VM-mål, avgörande 2–1 i slutet av semifinalen mot Kanada 2003.
Josefine Öqvist gjorde ett av Sveriges mest minnesvärda VM-mål, avgörande 2–1 i slutet av semifinalen mot Kanada 2003.

Sju VM-fester – så har det gått för Sverige

Ett premiärbrons, ett historiskt silver och ett snöpligt hemma-VM. Här är Sveriges alla VM sedan det första mästerskapet för damer spelades 1991.

ANNONS
|

1991, Kina

Världsmästare: USA

Sveriges placering: 3:a

Sverige fick med sig ett brons från tidernas första fotbolls-VM för damer som spelades i Kina och där tolv länder gjorde upp om världsmästartiteln. De största svenska stjärnorna var Pia Sundhage och Lena Videkull där den sistnämnda blev svensk skyttedrottning med sina fem mål på sex matcher. Videkull stod också för det snabbaste målet i VM-historien när hon satte dit bollen efter bara 30 sekunder mot Japan – ett rekord som står sig än i dag.

Sverige tog en säker seger i bronsmatchen genom att göra 4–0 redan i den första halvleken mot Tyskland, ett resultat som stod sig matchen ut, efter att man förlorat semifinalen mot Norge.

ANNONS

- I dag skulle vi bara vinna och det var ju avgjort redan i pausen. Mot tyskorna gjorde vi det inte krångligt för oss utan spelade enkelt, precis som vi skulle gjort i matchen mot Norge i semifinalen, sade Videkull efter den matchen.

I finalen vann USA mot Norge med 2–1 inför 63000 åskådare i Kanton. Totalt hade mästerskapet ett publiksnitt på 19615 åskådare per match.

1995, Sverige

Världsmästare: Norge

Sveriges placering: Utslaget i kvartsfinal

VM på hemmaplan inleddes med en snöplig 0–1-förlust mot Brasilien på ett fullsatt Olympia i Helsingborg inför 14500 personer. Men för spelarna var det ändå en slags seger:

- Aldrig förr har vi spelat inför en så stor publik och med en så härlig stämning på läktarna, sade Pia Sundhage efteråt.

- Vi ger inte upp. Nu gäller det att rätta till skiten vi ställde till och vinna på onsdag i stället.

ANNONS

Precis som Sundhage önskade reste sig Sverige och vann både mot Tyskland och Japan i gruppen vilket innebar att Kina väntade i kvartsfinal. Det blev en riktig nagelbitare. Efter ett kinesiskt ledningsmål i den 29:e minuten kom den svenska kvitteringen först på tilläggstid i andra halvlek. I straffavgörandet missade Annika Nessvold den sista straffen och Sverige slogs ut.

I finalen möttes Norge och Tyskland och norskorna tog hem VM-guldet efter 2–0 på Råsunda, nu nedriven fotbollsstadion, i Solna.

1999, USA

Världsmästare: USA

Sveriges placering: Utslaget i kvartsfinal

Sverige tog sig återigen till kvartsfinal efter att ha slutat tvåa i gruppen i VM i USA, ett mästerskap som utökades till 16 nationer. Men precis som 1995 tog det stopp här. Norge blev alldeles för tufft och hade 3–0 på Sverige innan Malin Moström fick in ett tröstmål på tilläggstid.

Mästerskapet blev således ingen svenskfest – men en riktig publikfest. USA tog hem sitt andra VM-guld inför hela 90185 personer på Rose Bowl i Pasadena utanför Los Angeles. Finalen mot Kina slutade mållös efter full tid och avgjordes på straffar.

2003, USA

Världsmästare: Tyskland

Sveriges placering: 2:a

USA stod återigen som värd för VM som den här gången blev en blågul framgångssaga. Det blev visserligen förlust i premiären mot USA, men Sverige tog sig, via 2–1 mot Brasilien i kvartsfinalen och 2–1 mot Kanada i semin hela vägen till final mot Tyskland. Josefine Öqvist slog igenom på allvar när hon avgjorde mot Kanada i semifinalen.

ANNONS

Väl i finalen gav Hanna Ljungberg Sverige ledningen, men Maren Meinert kvitterade strax efter paus. Åtta minuter in i förlängningen avgjorde Nia Künzer med ett så kallat "golden goal" och Sverige tog silver.

Finalen sågs av 3,8 miljoner tv-tittare hemma i Sverige – ett rekord för en damfotbollsmatch som fortfarande gäller.

- Vi har ju fått lite rapporter hemifrån via släkt och vänner och förstått att det varit ett stort intresse för oss, men det är långt mellan Sverige och Los Angeles så allt har vi inte greppat. Det här slår allt jag varit med om, sade Victoria Svensson när Sverige hyllades i Kungsträdgården efteråt.

2007, Kina

Världsmästare: Tyskland

Sveriges placering: Gick inte vidare från gruppen

VM i Kina för tolv år sedan är Sveriges hittills sämsta resultatmässigt, och den enda gången i ett världsmästerskap där damlandslaget inte lyckats ta sig vidare från gruppspelet. Sverige inledde med 1–1 mot Nigeria och fortsatte med 0–2 mot USA. I den sista gruppspelsmatchen blev det visserligen seger med 2–1 mot Nordkorea, efter två mål av Lotta Schelin, men det räckte ändå inte eftersom nordkoreanskorna hade bättre målskillnad än Sverige.

ANNONS

Domen hemma i Sverige är hård, krönikörer kallar det för ett fiasko och det är hårda ord mot förbundskaptenen Thomas Dennerby.

- Det är den där Nigeriamatchen som är skit. Vi släpper in dem en kvart och det gör att vi får åka hem, sade Lotta Schelin efter uttåget.

Tyskland tog sitt andra raka VM-guld efter en 2–0-seger mot Brasilien i finalen i Shanghai. Stornationen är fortfarande enda lag som lyckats med att försvara ett VM-guld.

2011, Tyskland

Världsmästare: Japan

Sveriges placering: 3:a

Sverige gick igenom gruppspelet i Tyskland via ett segertåg: 1–0 mot Colombia, 1–0 mot Nordkorea och slutligen 2–1 mot USA. Det fortsatte bra: klar seger över Australien, 3–1, i kvartsfinalen och Sverige var i semifinal där blivande världsmästaren Japan väntade.

Japan, blivande världsmästare, besegrade Sverige med hela 3–1, efter att Thomas Dennerby gjort en sen taktisk förändring på grund av att Caroline Seger var skadad. Enligt Hedvig Lindahl, som hade flera missar i matchen, gjorde den taktiska förändringen hela laget osäkert.

Sverige samlade ändå ihop sig och vann bronsmatchen mot Frankrike med 2–1. Marie Hammarströms drömmål i den 82:a minuten innebar att damlandslagets tredje VM-medalj var säkrad.

ANNONS

Japan tog sitt första, och hittills enda, VM-guld efter ett straffavgörande mot USA i finalen i Frankfurt.

2015, Kanada

Världsmästare: USA

Sveriges placering: Utslaget i åttondelsfinal

Inför VM i Kanada utökades antalet lag till 24 och Sverige tog sig med nöd och näppe vidare från gruppspelet. Det hela inleddes med en svag öppningsmatch mot Nigeria – en riktig krampmatch. Trots ledning med 2–0 slutade matchen oavgjort, 3–3, efter att halva det svenska laget drabbats av kramp.

Gruppspelet fortsatte med 0–0 mot USA och 1–1 mot Australien och Sverige gick vidare på målskillnad som en av de fyra bästa treorna i gruppspelet. I åttondelen blev det en överkörning. Den tyska maskinen stormade fram och vann mot 4–1, Sverige fick åka hem utan en enda seger i bagaget.

USA tog sitt tredje VM-guld, det första på 16 år, genom att utklassa Japan med 5–2 i finalen i Vancouver.

TT
ANNONS