Sundsvall, med Peter Wilson och Marcus Danielsson i centrum, jublar över att vara kvar i allsvenskan. Efter den egna segern med 3–0 mot Göteborg fick Sundsvall vänta någon minut på att Jönköpings match skulle ta slut – sedan kunde firandet börja.

Skön lättnad för Sundsvall till slut

Sundsvall får stanna i allsvenskan utan kval. Solklara 3–0 mot Göteborg, samtidigt som Jönköpings Södra bara fick en poäng i sin match, räddade "Giffarna".

|

Gif Sundsvall behövde vinna i Göteborg för att säkra kontraktet i sista omgången. Det klarade laget på ett nästan imponerande vis. Det blev 3–0 mot ett svagt IFK Göteborg, som därmed avslutade allsvenskan med sex förluster i de nio sista omgångarna.

Men man behövde också hjälp av Norrlands-kollegorna i Östersund, som inte fick förlora mot Jönköpings Södra om det skulle gå vägen för Sundsvall. Det funkade också. Matchen i Jönköping slutade 0–0, med slutsignal någon minut efter den i Göteborg.

Firade med fansen

Sundsvalls gulklädda spelare samlades vid lagledarbänken och fick de sista rapporterna från Jönköping, innan de kunde börja jubla och rusade mot bortasupportrarnas läktare på Gamla Ullevi.

- En skön känsla att springa till fansen, fira med dem och se glädjen i deras ögon också, säger Marcus Danielsson, 28-årig mittback och lagkapten i Sundsvall.

Efter en bra start för Göteborg gjorde Sundsvall två mål före paus. David Myrestam blev omarkerad i ett fint anfall vid 1–0, Peter Wilson gjorde 2–0 på returen efter ett skott från Linus Hallenius. I andra halvlek gjorde Linus Hallenius sitt åttonde mål i år, i samarbete med Wilson, efter att ha stulit bollen från Göteborgs målvakt Pontus Dahlberg.

Ojämn säsong

Sundsvalls sista allsvenska insats i år kan man inte klaga på. Men säsongen har varit för ojämn.

- Vi har slitit hela hösten med bra spel ibland, väldigt dåligt spel ibland, tycker Marcus Danielsson.

Varför det blivit så kan han inte säga. Men tränaren Joel Cedergren ger en liknande bild.

- Vi har presterat hyfsat över tid, men inte tillräckligt bra för att komma högre, sammanfattar Cedergren.

- Euforiskt att vinna med 3–0 här och klara det, beskriver Sundsvallstränaren nöjt.

Besviket i Blåvitt

Medan Sundsvalls supportrar jublade var hemmalagets publik mindre nöjd. IFK Göteborg blev utbuat efter första halvlek.

"Blåvitts" säsong har varit skakig, med svaga resultat, tränarbyte i somras och osäkerhet om nästa års trupp. I sista omgången hade man tre man avstängda, men det ursäktar inte den klara förlusten. IFK Göteborg har ambitionen att vara en storklubb, inte ett lag som blir tia i allsvenskan.

Alf Westerberg, som flyttades upp från assisterande till ansvarig tränare i somras, är mest besviken över några svaga insatser i september – efter en stark period i augusti.

- Tyvärr kunde vi inte hålla i det, konstaterar Westerberg.