Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Frida Kinhult från Skaftö GK slutade nia under fjolårets stortävling på hemmabanan. Tävlingen arrangeras av initiativtagaren Reine Patriksson, Skaftö golfklubb och svenska golfförbundet.  Bild: Swedish golf tour
Frida Kinhult från Skaftö GK slutade nia under fjolårets stortävling på hemmabanan. Tävlingen arrangeras av initiativtagaren Reine Patriksson, Skaftö golfklubb och svenska golfförbundet. Bild: Swedish golf tour

Skaftö open tillbaka – med höjda insatser

600 000 kronor i prispengar, 132 proffsspelare från hela Europa och fokus på publiken. I sommar tar golftävlingen Skaftö open nästa steg i sin utveckling.

Den 13-15 juni avgörs Skaftö open i Fiskebäckskil. Golftävlingen arrangerades för första gången i fjol med 300 000 kronor i prispengar, men i sommar har tävlingen högre status. I år ingår Skaftö open i Ladies european tour access series (Letas) som är en touren under Europatouren för damer.

Redan nu är den första deltagaren klar för tävlingen: hemmaspelaren Frida Kinhult som studerar på college i USA och som ligger tvåa på världsrankingen för golfamatörer.

Dessutom siktar Skaftö open på mellan 500 000 och 600 000 kronor i prispengar – tourens högsta summa.

– Jag känner att det är viktigt, att vi i Sverige, visar att det går att få fram de här pengarna genom företag som vill stötta tävlingen, säger initiativtagaren Reine Patriksson.

"Är orättvist"

Världen över har han sett tävlingar med planetens bästa damer och herrar i golf.

– Jag tycker att det är lika roligt att titta på båda. Jag har följt damgolfen och Frida Kinhult i många år och har sett hur oroligt mycket tid de lägger ner. Därför tycker jag att det är orättvist att världens golfherrar får fem till tio gånger mer i prissummor jämfört med damerna.

Initiativtagaren Reine Patriksson tillsammans med funktionären Leif Hansson från Fiskebäckskil. Bild: Swedish golf tour
Initiativtagaren Reine Patriksson tillsammans med funktionären Leif Hansson från Fiskebäckskil. Bild: Swedish golf tour

Reine Patriksson hoppas att publiken som kommer till Skaftö open får upp ögonen för damgolfen.

– Damerna har närmat sig herrarna jättemycket under de senaste åren. De tränar mycket mer och slår betydligt längre än tidigare. Men många har inte sett en elittävling för damer och min förhoppning är att publiken ska få se hur otroligt duktiga och proffsiga spelarna är.

Publiken i fokus

Och han ska göra allt för att åskådarna ska få bästa möjliga upplevelse på golfbanan på Skaftö.

– Vi vill verkligen bygga evenemanget för publiken. De ska kunna få en bra bild av tävlingen utan att gå alldeles för långt samtidigt som det ska vara lätt att äta och dricka kring banan.

Reine Patriksson tror att Skaftö open kommer att locka många av Europatourens bästa spelare till Fiskebäckskil eftersom touren inte arrangerar någon tävling den veckan.

– Och förutom proffsen på LPGA-touren i USA kommer startfältet att innehålla de 66 bäst rankade svenska spelarna.

Skaftö open har peggat upp och är redo för en stor golffest.