Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/6

Skandal i Swedish Open – skrek nazistiska slagord

Semifinalen i Swedish Open i Båstad mellan David Ferrer och Fernando Verdasco skakas av en skandal. Mitt under matchen sprang en man in på planen - och skrek nazistiska slagord. – Han ställde sig och höjde höger arm och skrek 'Hell seger', säger ett vittne till GP som såg på matchen på plats.

Det var vid 15-tiden på lördagseftermiddagen, under matchen emllan David Ferrer och Fernando Verdasco i Swedish Open i Båstad, som skandalen inträffade. Mitt under det pågående spelet gick en man in på planen och började skrika nazistiska slagord.

Ett vittne som GP har pratat med berättar att mannen hade en tröja som indikerade att han tillhörde den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

"Skrek 'Hell seger'"

– Det var en person som promenerade in på plan, med en Nordfront-tröja, ställde sig och höjde höger arm och skrek 'Hell seger', säger vittnet och fortsätter:

– Han vände sig och skrek mot flera olika läktare.

"Fullständig skandal"

Även kommentatorerna i TV10 sändning reagerade krafitgt på det inträffade.

– Vad är det som händer? Ta ut honom. Plocka bort honom. Var är vakterna? Det här är en fullständig skandal, säger expertkommentatorn "Fidde" Rosengren i tv-sändningen.

"Så upprörd att jag skakar"

Efter en stund kom en säkerhetsvakt och förde bort mannen och spelet kunde återupptas. Men kommentatorn riktade kritik mot säkerhetsarbetet.

– Nu kommer säkerhetsvakten här. Vilken tid det tog. Det här är bedrövligt. Det ska inte vara möjligt att kunna marschera in på centercourten på det här viset. Jag blir så upprörd att jag skakar, säger "Fidde" Rosengren.

"Det hela hanterades på ett professionellt sätt"

Enligt Christer Hult, tävlingsdirektör för Swedish Open i Båstad, följde säkerhetsvakterna de anvisningar som finns för tävlingen när någon tar sig in på planen:

– Den här personen promenerade lugnt in på planen, och våra säkerhetsansvariga tog hand om personen på ett lugnt sätt. Det är viktigt att inte framkalla aggressivitet i situationer som de här. Det hela hanterades på ett professionellt sätt, säger Christer Hult. 

Hult menar att säkerhetsnivån under tävlingen är hög, och att Swedish Open följer de internationella anvisningar som finns. 

– Vi har en bra säkerhetsorganisation, och jag anser inte att vi brustit i säkerhet under den här händelsen. Sådana här saker kan hända, men viktigast för oss är först och främst att skydda spelarna. 

Efter att personen i Nordfronts-tröja omhändertagits av säkerhetsvakter, överlämnades han enligt Hult till polis. Även om arrangörerna upplever att säkerheten är stark, kommer den att förstärkas under resterande del av turneringen. 

– Vi ser efter denna erfarenhet och samtal med polisen att vi behöver stärka upp säkerheten något. Den är stark som den är, men vi fokuserar på spelarna.  

Polisen: "Kommer upprättas en anmälan"

Enligt polisen kan mannen ha gjort sig skyldig till flera olika brott.

– Det är en person som har gjort olaga intrång på en tennisbana. Han är nu avvisad, men det kommer upprättas en anmälan om olaga intrång, eventuellt brott mot ordningslagen, säger Mikael Nilsson, inre befäl på polisen i Helsingborg.

Polisen har vet inte huruvida mannen agerade ensam eller om det finns flera personer med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen på platsen.