Håkan Gustafsson befinner sig hemma där han har sin egen 10-meters skyttebana. Han laddar nu inför kommande världsmästerskap i Australien som invigs den 12 oktober.
Håkan Gustafsson befinner sig hemma där han har sin egen 10-meters skyttebana. Han laddar nu inför kommande världsmästerskap i Australien som invigs den 12 oktober. Bild: Thobias Nilsson

Skee-skytten laddar om inför nytt världsmästerskap

Första gången han plockade upp geväret var 1991 när det var en prova på-dag vid Skee Skyttegille under sportlovet. Han är kvar i klubben än i dag och har nått otaliga framgångar genom sin karriär.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeSkee usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Medaljer av alla tre valörer i SM. Lagmedaljer i både VM och EM tillsammans med Jonas Jacobsson och en rad enskilda medaljer i Nordiska Mästerskapen. Bara för att nämna några.

Håkan Gustafsson är numera van att delta i stora mästerskap. Han har redan varit med i tre Paralympics. Det första var 2008 i Peking där han slutade som 15:e bästa skytt. Sedan var han även med i London 2012 och Rio De Janeiro 2016– där han kom på 11:e respektive 10:e plats.

Tidningen träffar honom i hans hem i Skee. Där har han ett garage med en 10 meters skjutbana han köpt för att ha så nära till träningen som möjligt. Där trängs han med traktorer, hjullastare och verktygshyllor. Ganska långt från miljön han upplevde i sin senaste stora tävling, en världscuptävling i Förenade Arabemiraten.

ANNONS

Landade i skyttehimlen

Det var i februari han packade ihop sin skytteutrustning för att flyga till den sydöstra änden av den Arabiska halvön. Efter en nära sju timmar lång resa landade han i skyttehimlen. Det var lyx och en standard som är långt högre än Sveriges.

– Det finns självklart en del resurser där nere. Det är en riktigt bra tävling och det är väl organiserat. Det hade varit kul att haft samma standard på skjutbanor i Sverige. Allt är mer påkostat gällande skyttebord, ljussättning och annat, förklarar Håkan Gustafsson.

Tävlingen gick inte riktigt som han hoppats på. Han placerade sig i mitten av de tävlande och kände av nerverna, som tidigare spökat för Håkan.

– Det gick väl halvbra. Jag hamnade mitt i högen någonstans.

Paralympics i Tokyo

Han hade redan tankarna på en annan tävling under världscuptävlingen, Paralympics i Tokyo. Han visste att en god prestation under rådande tävling skulle leda till en kvotplats i Tokyo. Då slog nerverna in och skyttet fick lida.

– Jag tänkte för mycket på kvotplatsen. Jag ska bara skjuta, göra så bra resultat som möjligt och inte bry mig om något annat. Ibland har jag svårt att koppla från.

Sedan världscupen har han deltagit i en del små tävlingar runt om i Sverige och där har han hamnat på bra placeringar rakt igenom. Han förklarar att det går lättare när det inte är lika mycket på spel.

ANNONS

Uttagen till VM

För bara två veckor sedan fick Håkan beskedet att han är uttagen till VM i Sydney, Australien. Invigningen är den 12 oktober och där finns det fyra kvotplatser i varje gren för att kvala in till Paralympics, som är hans tydliga mål.

– Jag känner mig bra i form inför VM. Jag har 5-6 små tävlingar i ryggen där jag presterat på hög nivå. Jag skjuter bra nu och är inne i en bra period.

Han berättar att de resultaten han fått de senaste tävlingarna hade tagit honom till finalplats i en världscup. 654 poäng är maxresultat och Håkan ligger på 620. För en finalplats bör man skjuta hem minst 618 poäng.

– Det är ingen mer än jag i Sverige som ligger så högt just nu.

Han tränar 2-3 timmar fyra gånger i veckan vid sidan av sitt vanliga jobb. Någon modern 50-metersbana finns inte på hemmaklubben och därför åker han över till Norge för träning på den distansen.

Den kommande konkurrensen under VM har Håkan stenkoll på och det största motståndet står koreanerna och kineserna för.

– De är riktigt farliga. Skytte är koreanernas nationalsport och de som tävlar gör inget annat. Det är deras levebröd. De går till skjutbanan varje dag och får lön för det. Det är väldigt olika hur skyttet ser ut runt om i världen.

ANNONS

Håkan förklarar avslutningsvis att för varje stort mästerskap känner han sig tryggare och han hoppas på vidare avancemang under VM i Sydney.

ANNONS