Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skellefteås Andreas Wingerli jublar och uppvaktas av Joakim Lindström efter 2–1-målet.

Skellefteå bröt trenden – vann finalreprisen

Förlustraden var lång, men nu är den bruten. Efter elva förluster i rad mot Växjö kunde Skellefteå vinna med 2–1 i en högklassig repris på vårens final. Segerskytt blev höstens sensation Andreas Wingerli som prickade krysset från liten vinkel mitt i den tredje perioden.

- Ruggigt skönt. Den satt bra, tror inte jag skulle sätta tio av tio där om jag ska vara helt ärlig, sade en leende matchvinnare.

Den här säsongen har 21-åringen utvecklats från att enbart vara en hårt jobbande hockeyarbetare till att blomma ut till en högklassig och spelskicklig forward.

Han har också avancerat till en centerplats mellan stjärnorna Oscar Möller och Joakim Lindström.

"Haft en riktigt bra sommar"

- Har haft en riktigt bra sommar och blivit starkare med pucken, tryggare och bättre att hitta lösningar. Och vem skulle inte vilja spela med de två. Bättre par att centra mellan finns inte i ligan, sade Wingerli.

Senast lagen möttes var i april. Då var det guldhjälmar på för Växjö efter en sällan skådad utskåpning av Skellefteå. Fyra raka segrar och 20–1 i målskillnad i finalen var ord och inga visor från smålänningarnas sida. Faktum är att Skellefteå förlorat de elva senaste mötena lagen emellan och inte vunnit mot Växjö på över två år före den här segern.

- Vi pratade inget om den där sviten innan. Däremot om att vi skulle få ner pucken djupt bakom deras backar och få fast dem där. Vi hade en liten dipp i andra när de gjorde sitt mål, annars fungerade det. I anfallszon är Växjö livsfarliga, sade Andreas Wingerli.

Nu fick smålänningarna inte så många tillfällen att bita sig fast i Skellefteås zon.

Revanschlusten lyste om hemmaspelarna och matchen blev en fartfylld och högklassig rysare där Skellefteå tog ledningen mitt i den första perioden på ett backskott från Filip Berglund som styrde på Växjöbacken Niclas Burström, tidigare Skellefteå, och gick i mål.

Förlorat viktiga forwards

Växjö har förlorat flera viktiga forwards ur sitt guldlag men i stället fått in högsta tjeckiska kompetens i form av Roman Horak, som i slutet av den andra perioden kvitterade till 1–1, hans fjärde fullträff för säsongen.

Med ett par kvicka dragningar och en backhand upp i nättaket visade Horak vilken vass målskytt han är.

Matchen stod och vägde när Andreas Wingerli slog till. Från minimal vinkel kunde han med ett rappt skott pricka bortre krysset bakom Växjömålvakten Viktor Fasth och avgöra matchen.

Nu har Skellefteå vunnit fem matcher medan mästarlaget står kvar på en seger.

- Förut har vi visat att vi kan komma tillbaka i matcherna, det är jätteviktigt. Men nu var det första gången vi spelar bra i 60 minuter, sade Andreas Wingerli.