Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

I fotbollens tjänst. LSK-kapten Aleksandar Kitic arbetar som instruktör på UEIG.

Skolan som fostrar landslagsspelare

Rebecka Blomqvist, Niclas Holgersson och Lucas Hallberg har två saker gemensamt. De har representerat landslaget – och studerar på UEIG.

I veckan avslutas det femte läsåret på Uddevalla Elitidrottsgymnasium. Bland de elever som tackar för sig återfinns Rebecka Blomqvist – jättetalangen från IK Rössö som blev Europamästare med U19-landslaget i fjol – och sedan ett par år tillbaka spelar allsvenskt med Göteborgs FC. Men hon har inte lämnat Uddevalla ännu.
– Det är väldigt roligt att Rebecka Blomqvist valt att stanna på skolan. Hon var nöjd med kvaliteten och vad vi kunde erbjuda, säger Aleksandar Kitic.
LSK-kaptenen, som gör sin tolfte säsong för klubben, har en 60-procentig tjänst som fotbollsinstruktör på UEIG. Under sina tre år på skolan har han arbetat tillsammans med Jan-Erik Lien, Stratos Kenstanlis, och nu senast Niklas Christensson, till vardags i IK Rössö.
Tillsammans med bland andra fystränaren Johnny Drottz har de instruerat och tränat 64 elever fördelade på tre olika årskurser.
– Det här har varit det bästa året kvalitétsmässigt. Det har varit ruskigt bra på alla sätt. Både när det gäller närvaro och motivation. Skolan har verkligen utvecklats efter varje år, anser Kitic. Dessutom har vi haft en landslagsspelare i varje årskurs.
Han syftar på LSK-spelaren Niclas Holgersson, som nyligen spelade EM-slutspel med P16-landslaget, 18-årige Oddevoldspelaren Lucas Hallberg och Rebecka Blomqvist. Hon är för övrigt en av 20 tjejer på skolan.
– Enligt fotbollförbundet ska vi ligga minst på 30 procent tjejer i skolan. Men det blir väldigt individuellt och är beroende mycket på årskull. Ibland har vi fler tjejer och ibland färre, säger Kitic.
Eleverna har två eller tre fotbollspass i veckan på schemat. Aleksandar Kitic menar att det skiljer sig från vanliga klubbträningar.
– Vi är en skola, inte ett lag. Vi jobbar mycket med detaljer och analys och positionsanpassa oss individuellt.