Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Alexander Legkov. Arkivbild.

Skrapmärken på provrören fällde Legkov

Fler ryssar stängs av från OS på livstid. Samtidigt gör IOK ett förtydligande när det gäller skidstjärnan Alexander Legkovs avstängning. Beviset – märken på provflaskorna. "Två av flaskorna visade märken som indikerade att de öppnats. Det bekräftar att idrottaren i fråga var involverad i bedrägeriet" skriver IOK.

Internationella olympiska kommittén (IOK) publicerade under måndagen en förklaring till hur de resonerat i fallet Alexander Legkov. Den ryske skidstjärnan är sedan tidigare avstängd från OS på livstid, även om han fortsatt får tävla i det internationella skidförbundets (Fis) världscup.

Legkov har dock inte gett något positivt dopningstest. Däremot klargör IOK att de bedömt att Legkov varit involverad i mixtrandet med dopningstester, och att just det faktumet gör honom skyldig till dopningsbrott.

Beviset är skrapmärken på ett antal provflaskor, som enligt IOK bevisar att hans prov öppnats ett flertal gånger.

IOK uppmanar också Fis att agera mot Legkov, som sedan tidigare blivit av med sina resultat från OS 2014.

"Internationella skidförbundet ombeds att ändra de resultat som nämnts här samt att överväga ytterligare aktioner inom sin verksamhet", skriver IOK i sitt beslut.

Samtidigt meddelar IOK att ytterligare fem ryska idrottare stängs av från OS 2018 i Pyeongchang. Dmitrij Trunenkov och Aleksej Negodalio, OS-guldmedaljörer i bob i Sotji-OS, är två av dem. Sedan tidigare har de två övriga medlemmarna i det ryska boblaget stängs av. Därmed var guldmedaljen från spelen sedan tidigare fråntagen.

Även skidskyttarna Yana Romanova och Olga Vilukhina, som tog stafettsilver i Sotji, stängs av på livstid. Den femte avstängda ryssen är skeletonåkaren Sergej Tjudino.

Ryska bobförbundet kallade beslutet "höjden av orättvisa" och menade att man skulle överklaga IOK:s beslut i domstol.

Totalt är det nu 19 ryssar som stängts av på livstid från OS-deltagande efter den så kallade McLaren-rapporten om statsstödd dopning i Ryssland.