Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fartfest. I helgen körs upplaga 26 av Smögen Offshore Race. (arkivbild)

Smögen redo för båtfest i hög fart

Nu inleds Smögen Offshore Race. Fartfylld racing och publikfest väntas i dagarna två.

Under fredag och lördag arrangeras upplaga 26 av Smögen Offshore Race som är en SM-deltävling i båtracing.

Totalt 9 klasser med 32 starter kommer att avgöras på den 9 sjömil, drygt 16 kilometer, långa banan där det ska köras sex varv.

– Vi hoppas på bra och tät racing i höga farter, fint väder och mycket publik, säger Anders Block som är pressansvarig för Smögen Offshore Race.

Största klassen vad gäller antalet deltagare är den för vattenskotrar, där nio ekipage kommer till start. Bland båtarna är V 150-klassen, för 6,5 meter långa skrovbåtar störst med 6 startande.

Snabbast går det dock för V 8-båtarna med 600 hästkrafter som uppnår hastigheter kring 80 knop, omkring 150 kilometer i timmen. Något som kan bli en höjdpunkt för publiken.

– Det är en riktig folkfest med tusentals åskådare på klippor och berghällarna. Det ligger gott om publikbåtar i vattnet också.

Nytt för i år är att ett jokervarv kommer köras i varje lopp. Det innebär att någon gång under loppet måste ekipaget köra en extraslinga som under första tävlingsdagen är kortare och andra dagen längre.

– Det kan förändra förutsättningarna och bidra till ytterligare spänning för publiken.

Arrangörsklubben VROM hoppas på hemmaframgångar från Johan Torsell med navigatören Eva Pettersson och Chicco Viktorsson tillsammans med Olle Johansson.

Rekommenderad publikplats från land är på Kleven, Smögen.