SM-guld i snabbt växande sport

När SM-veckan i Borås avgjordes tog Uddevallakillen Jimmy Karlsson guld i klassiskt styrkelyft. En sport som får ett allt större erkännande.

ANNONS
|

När Jimmy Karlsson, 29, valde att för sju år sedan flytta till Uddevalla behövde han hitta en ny klubb. Efter att tidigare ha pendlat från bostaden på Orust till Göteborg för att träna ville han nu ha något på hemmaplan.

Valet föll på Sommarhemmets kraftsport, SKS, som är en klubb som funnits länge, men inte haft några aktiva lyftare på en lång tid.

– Vi lyckades, med en ny styrelse, att dra igång den här klubben, och vi är nu en aktiv klubb igen med flera tävlande, berättar han.

Intresset för sporten växer sig allt större, och det märks när fler söker sig till SKS.

ANNONS

– Framför allt vill vi erbjuda folk att utvecklas, och då i första hand de som vill hålla på med styrkesport. De som vill hålla på med träning lite mer idrottsmässigt helt enkelt jämfört med på ett vanligt gym.

Jimmy Karlsson har kört på bra under tiden på SKS, och när SM-veckan nyligen avgjordes i Borås fanns han på plats. Han presterade till och med så bra att han lyfte hem ett SM-guld i klassiskt styrkelyft i klassen -93.

– SM har varit mitt huvudmål i ett års tid. Jag har kört lite tävlingar och så, men det har varit det här som gäller, och jag har känt under de senaste veckorna att träningen gått riktigt bra. Jag har känt mig stark, och inför SM kände jag mig taggad men samtidigt väldigt harmonisk.

Ett klassiskt styrkelyft innefattar tre olika lyft. Först ger man sig på knäböjen, sedan väntar bänkpress innan allt avslutas och avgörs med marklyft. Man har tre försök på sig per gren, och man får själv sätta sin ingångsvikt. Det är alltid tillåtet att höja sin vikt, men klarar man det inte får man inte sänka. Vinnaren blir den som sammanlagt lyft flest antal kilon i de tre olika grenarna, och det är deltagarens bästa resultat per gren som räknas.

ANNONS

Därmed finns det väldigt mycket taktik med i spelet för att kunna räkna ut hur mycket man är tvungen att klara för att vinna.

– Man får räkna lite på vad motståndarna lyfter, och efter sitt lyft har man bara 60 sekunder på sig att lämna in vikten på nästa lyft. Och eftersom det inte är bra att bomma en vikt gäller det att vara säker på sin sak.

Så blev fallet när SM skulle avgöras och Jimmy inför marklyften, vilket är hans favoritlyft, låg på en andraplats.

– När man kommer till sista så kommer taktiken in ordentligt. Jag låg under med nio kilo, men han skulle gå in med 275 kilo i marklyften och jag tänkte gå in på 290. Eftersom jag låg under med nio räckte det ju att jag lyfte 285, så min coach fick den briljanta idén att just innan tiden gick ut för inlämnandet av ingångsvikten sänkte min till 285, så att konkurrenten inte skulle hinna ändra.

I och med att konkurrenten lyfte lättast skulle han börja, och därmed också tvingas bestämma vikt för lyft två direkt efter det första lyftet. Alltså innan han hunnit se Jimmy lyfta. Konkurrenten lyckades inte lyfta tyngre än 175, medan Jimmy klarade sitt lyft utan problem och därmed var guldet säkrat

ANNONS

– Det är ju fantastiskt att det kan få falla ut. Bara för att man själv satsar på det är det såklart inte så att andra inte vill det minst lika mycket. Men det har känts som mitt år i år.

Sporten, som för många ännu är relativt okänd, växer så det knakar.

– Den är verkligen på frammarsch. Det är ungefär 30 000 medlemmar inom förbundet nu med 1500 tävlande. Sverige står sig väldigt bra internationellt, och på dam- och ungdomssidan är vi i princip bäst i världen.

Nyligen stod det även klart att styrkelyftförbundet leder den tävling som Svenska Spel anordnar där flest internationella medaljer räknas. Hittills i år har de samlat 24 stycken, vilket genererar 10 000 kronor per medalj till deras barn- och ungdomsverksamhet.

Fakta: Jimmy Karlsson

Ålder: 29

Familj: Sambo och en ett och ett halvt år gammal son

Bor: Uddevalla

Klubb: Sommarhemmets kraftsport

Segerresultaten från SM:

Knäböj: 250 kg. 257,5 kg och 257,5 kg

Bänkpress: 162,5 kg, 167,5 kg och 172,5 kg.

Marklyft: 285 kg, 295 kg och 326 kg (misslyckat försök på svenskt rekord vid redan säkrad seger)

Totalt: 257,5+172,5+295=725 kg

ANNONS