Guldjubel i Färjestad.
Guldjubel i Färjestad. Bild: Pär Bäckström/TT

SM-guld till Färjestad: "Så stolt"

Färjestad är svenska mästare i ishockey på herrsidan efter att ha vunnit den sjunde och avgörande matchen på bortaplan mot Luleå med 3–0.
– Jag är så stolt över alla, säger Joakim Nygård till TT.

Efter sju heta finalmatcher, mellan två klassiska klubbar, har ett nytt mästarlag korats. Färjestad är svenska mästare i ishockey, och det blev en rysaravslutning på säsongen.

I ett kokande Coop Norrbotten arena sköt Jesse Virtanen in det förlösande målet med mindre än tio minuter kvar att spela, och i slutminuterna klev lagkaptenen Linus Johansson fram och punkterade matchen – och SHL-säsongen.

Med 25 sekunder kvar satte Joakim Nygård 3–0 i tom kasse.

– Helt fantastiskt. Det är en sådan jävla grupp, alltså. Vi har slitit som djur hela säsongen och haft en tuff kvartsfinalserie och en tuff semifinalserie och så kommer vi hit i match sju och nollar Luleå. Fy fan, jag är så stolt över alla, säger Nygård till TT.

TT: Vad säger du om den säsongen ni har gjort, med den vändningen?

– Det har varit mycket upp och ner. Någonstans har vi väl vetat att vi har det i oss. Vi vet att vi har haft ett bra spelarmaterial men inte fått ut det vi ville. Sedan gjorde vi lite ändringar och sedan dess tycker jag att vi har spelat fantastiskt bra hockey och alla har kommit ihop som en stor härlig grupp, och har köpt sina roller och ... vi har slitit som satan för det här.

Färjestad vann med 3–0 och firade vilt på isen iförda guldhjälmarna som deklarerar att laget är svenska mästare för första gången sedan 2011.

Tränaren Tomas Mitell, som tog över jobbet den 25 februari och ryckte upp Färjestad rejält hade svårt att greppa det som hänt – även om han medgav att ett SM-guld fanns i tankarna där och då.

– Det är klart att det var det som var drömmen, säger han till C More.

– Grabbarna och hela organisationen har steppat upp otroligt bra. Jag är grymt stolt över hela organisationen och hela Karlstad som har slutit upp på ett fantastiskt sätt.

Högljudd hemmapublik

Att det skulle vara en jämn sjunde och avgörande match lär nog inte ha förvånat många som har följt finalserien. Luleå, frammanade av en högljudd hemmapublik, började starkast men efter första perioden var det mållöst.

Även mittenperioden var tajt, men ibland blixtrade det till. Som när Pontus Andreasson, åtta minuter in i perioden, tog emot en lång och hård passning av Julius Honka och hamnade fri med Dominik Furch. Luleåforwarden försökte trä in pucken mellan benen på målvakten men Furch svarade med matchens dittills bästa räddning.

Bara sekunderna senare hettade det till åt andra hållet när Färjestad kontrade och Michael Lindqvist fick läget. Men Joel Lassinantti var där med plockhandsken och nöp pucken.

I slutet av andra perioden fick Färjestad två powerplay på rad. Först när Linus Omark visades ut för interference följt av Linus Fröberg för hakning, precis när man hade klarat av den första utvisningen.

Men även den utvisningen klarade Luleå av och efter andra perioden var det alltjämt mållöst.

Luleå fick sin första chans i powerplay bara någon minut in i tredje perioden, men även de gick bet. Men man skapade ordentligt framåt och var nära att ta ledningen vid flera tillfällen.

Men mål gjorde man inte och i stället kunde Jesse Virtanen sätta 1–0 till Färjestad med mindre än tio minuter kvar att spela.

Får fortsätta vänta

Luleå manades på av hemmapubliken och hade bland annat en stolpträff, men lyckades inte få in pucken i nät.

Och med två minuter kvar att spela gjorde lagkaptenen Linus Johansson alltså 2–0. Färjestad vann med 3–0 sedan Joakim Nygård gjort det sista målet i tom kasse och är därmed nya svenska mästare i ishockey. Och Luleå, som inte har vunnit sedan 1996, får fortsätta vänta.

Fakta: SM-finalen i ishockey

Lördag 30/4: Luleå–Färjestad 4–1 (1–1, 0–0, 3–0).

Måndag 2/5: Färjestad–Luleå 4–0 (2–0, 1–0, 1–0).

Tisdag 3/5: Luleå–Färjestad 5–4 (3–1, 0–1, 1–2, 1–0)

Torsdag 5/5: Färjestad–Luleå 3–2 (2–0, 0–1, 0–1, 1–0)

Lördag 7/5: Luleå–Färjestad 4–0 (0–0, 1–0, 3–0)

Måndag 9/5: Färjestad–Luleå 3–1 (2–0, 0–0, 1–1)

Torsdag 12/5: Luleå–Färjestad 0–3 (0–0, 0–0, 0–3)

Färjestad är svenska mästare efter 4–3 i matcher.