Smedernas Matej Zagar var poängbärande i 52–38-segern borta mot Masarna i den första SM-semifinalen i speedway.
Smedernas Matej Zagar var poängbärande i 52–38-segern borta mot Masarna i den första SM-semifinalen i speedway.

Smederna skrällde i Avesta: "Bara halvvägs"

Formstarka Smederna står överraskande nog med ena speedwaycykelhjulet i SM-final. I den första semifinalen borta mot Masarna i Avesta vann Smederna med 52–38 och har stor fördel inför onsdagens avgörande.

ANNONS
|

Smederna från Eskilstuna var tre tabellplaceringar och hela 13 poäng bakom grundserietvåan Masarna från Avesta i elitserien.

Men tisdagens första SM-semifinal i Dalarna slutade i en bortaseger med 14 poängs marginal vilket ger ett stort övertag inför onsdagens avgörande i Sörmland.

"Världen snabbaste"

- Vi är bara halvvägs. Kan Masarna förlora på hemmaplan kan vi göra det på hemmaplan. Målet var egentligen att hålla jämna steg och nu lyckas vi vinna, jättekul, säger Pontus Aspgren, som körde in tio poäng, till Radiosporten.

ANNONS

Bäste poängplockare i Smederna var slovenen Matej Zagar som körde in 17 poäng och bidrog starkt till att Masarna åkte på sin första förlust på hemmaplan för året.

- Han är så här bra. Just nu är han en av världens snabbaste förare och då är det kul att han är på vår sida, säger Aspgren om sin lagkamrat.

Smederna har inte tagit SM-guld på 40 år, senaste kom 1977.

"Skulle vara en dröm"

- Det skulle vara en dröm som blir sann. Alla jobbar för varandra, det kanske är nyckeln till framgång, sade Matej Zagar till Eskilstuna-Kuriren inför tisdagens första SM-semi.

Semifinalen i Avesta var alltså en rejäl utklassning. Men i regerande svenska mästarlaget Rospiggarnas möte med grundseriesegraren Elit Vetlanda i Hallstavik var det desto jämnare.

Ställningen var 42–42 inför det 15:e och avgörande heatet när Szymon Wozniak och Bartosz Zmarzlik – bäst på banan med sina 13 poäng – körde in fyra poäng för 2015-årsmästarlag och såg till att köra med sig en tvåpoängsledning, 46–44, inför onsdagens retur i Vetlanda.

ANNONS
TT
ANNONS