Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ny båt. Lysekils Womens Match kommer i år för första gången att avgöras i nya snabbare båtar.

Snabbare båtar i Lysekilsseglingarna

Seglarna i årets Womens Match i Lysekil kommer att segla i helt nya båtar. – De är snabbare och ger ett annat taktiskt spel, säger projektledaren Anna Holmdahl White.

Lysekil Women’s Match avgörs den 7–12 augusti. I år får världseliten i segling en ny utmaning, nämligen en helt ny båt. 2015 erkändes kinesiska Fareast 28R av World Sailing som internationell entypsklass, och i år gör den snabba och utmanande båten premiär i Lysekil:

– Den har en ny tilltalande design, är snabb och seglas med gennaker som ger ett annat taktiskt spel än spinnaker. Båten är en fantastisk efterträdare till vår tidigare DS 37, säger Holmdahl White.

Sedan starten 2004 har tävlingen avgjorts i den danska båttypen DS 37, en större och avsevärt tyngre båt som främst är populär i Skandinavien. Tack vare valet av ny båt får det bohuslänska evenemanget nu en ny båt av allra senaste snitt, med seglingsegenskaper som inte skiljer sig lika mycket från de övriga tävlingarna i Women’s International Match Racing Series, WIM Series:

– Om de skandinaviska seglarna tidigare haft något försprång i Lysekil, tack vare sin vana vid DS 37, så försvinner det förstås nu. Det är viktigt och kul för tävlingen med den här nysatsningen, säger Holmdahl White vidare.

Evenemanget hyr in båtarna från Göteborgs Kungliga Segelsällskap för tävlingsveckan, men äger sina egna segel. Att de båttyper som de stora tävlingarna seglas i också finns tillgängliga för träning är viktigt, och det sköter GKSS under resten av året:

– Jag hoppas och tror att den här satsningen dels kommer att öka intresset för matchracing ytterligare, dels sänker tröskeln för yngre tjejer att börja med matchracing, kommenterar Anna Holmdahl White.