Målmedveten. Sofie Bringner tar studenten i början av juni. Sedan tänker den 18-åriga talangen från Orust satsa på golfen.
Målmedveten. Sofie Bringner tar studenten i början av juni. Sedan tänker den 18-åriga talangen från Orust satsa på golfen.

Sofie ger golfen en chans

Hon gjorde sin första tävling för sex år sedan. – Det gick helt åt skogen, säger Sofie Bringner. Men nu är 18-åringen från Henån en av Sveriges mest lovande golfjuniorer. Och hon tänker ge golfen en chans.

ANNONS

Vi träffas på Orust golfklubb. Vinden är isande nordlig och regnet hänger i luften. Det är egentligen inget väder för en golfrunda, men Sofie Bringner har bagen och klubborna med sig.

– Ja, det var här det började och det är här som jag oftast tränar, säger hon anspråkslöst.

Hur gammal var du när du testade golf första gången?

– Jag tror att jag var åtta år. Det var pappa som tog med mig till banan.

Var det roligt?

– Nej. Det var faktiskt jättetråkigt, säger Sofie och skrattar.

Men någonstans var det ändå någonting som lockade. Hon fortsatte att gå till golfbanan med pappa och blev sakta bättre. Men det var inte förrän hon var 12 år som hon gjorde sin första tävling.

ANNONS

– Jag höll med andra sporter när jag var yngre. Fotboll, innebandy och pingis. Men sedan blev det för mycket att hålla på med många sporter, så det blev att jag valde golfen.

Fastän det var jättetråkigt?

– Ja, precis. Ha, ha.

Efter den första tävlingen, som alltså inte alls gick bra, så blev det efter hand ändå bättre resultat. Och förra säsongen kom segrarna slag i slag.

– Jag vann fyra tävlingar för spelare upp till 21 år. Det är min bästa säsong någonsin, säger Sofie Bringner.

Segrarna kom i Öjared junior Open, Karin Koch junior Open, Skandia Tour Riks och Wilson JMI Open. Fyra turneringar där flera av landets bästa juniorer är med.

– Man kan väl säga att det är tävlingar som håller ganska hög standard – ett, eller ett par steg under den högsta juniornivån, förklarar Sofie Bringner.

Insatserna räckte dock till att bli reserv i storturneringen Annika Inventational Europe, en tävling som lovande tjejer runt om i Europa kvalificerar sig till genom bra resultat. Tävlingen är för övrigt startad av Annika Sörenstam, världens bästa damgolfare någonsin.

Och sedan tackade en av de svenska tjejerna nej till att vara med i tävlingen.

– Jag kom med som reserv, säger Sofie Bringner.

ANNONS

Hon gjorde en kanoninsats mot det tuffa motståndet och slutade på 15:e plats bland de 78 deltagarna. Med det var hon en av de bästa svenskorna.

När hon nu går in i årets säsong är hon rankad som 22:a i Sverige bland de kvinnliga juniorerna. Och hon tänker ge golfen en ärlig chans.

– Jag tar studenten från Sinclairgymnasiet i Uddevalla om några veckor. Sedan tänker jag spela och tävla mycket. Jag har bytt klubb från Orust GK till Hills GK i Göteborg där det finns jättebra förutsättningar. Det är många tjejer i min ålder som tränar där och det är en sporre. Det har varit ganska ensamt här på Orust golfklubb.

Vilka är dina styrkor som spelare?

– Jag slår ganska långt. Och jag ganska bra på att putta, men jag behöver förbättra närspelet. Svårast är distanswedge från 60–70 meter.

Hon hoppas på att kunna leva på golfen i framtiden, men är medveten om att det krävs mycket träning.

– Man måste också ha en bra plan och känna glädje när man tränar. Och ha bra träningskompisar. Annars blir det svårare.

Lockar collegespel i USA?

– Nej, det har jag valt bort. Jag är ganska hemmakär och trivs rätt bra här. Jag kommer nog att bo kvar på Orust ett tag till, även om jag bytt klubb och kommer att träna och spela en del i Göteborg. Fast i förlängningen blir det nog att jag flyttar till Göteborg.

ANNONS

Sofie Bringner inledde för övrigt årets säsong på bästa tänkbara sätt. Efter att premiärtävlingen i Kungsbacka helgen 23–24 april avbröts på grund av snöfall (!) blev det seger i JMI, Junior Masters Invitational, i Sotenäs den 30 april där flera av landets mest lovande juniorer fanns med.

Nu närmast väntar spel i PGA Halmstad Ladies Open på Haverdal Golfklubb. Det blir också Sofie Bringners debuttävling på Nordea Tour.

– Det ska bli jättekul. Innan säsongen började trodde jag aldrig att rankingpoängen skulle räcka till att få vara med i en så stor tävling.

Fotnot: Sofie Bringner är en av tre unga tjejer från Bohuslän som är rankad bland Sveriges bästa juniorer. Frida Kinhult från Skaftö är rankad 7:a i Sverige, Sofie Bringner från Orust är rankad 22:a och Michaela Finn, även hon från Skaftö, är rankad 26:a.

Tar sikte på golfen. Sofie Bringner från Orust tar studenten i början av juni. Sedan tänker hon ge golfen en chans.

ANNONS