Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Sotefjorden med direkt i allsvenska toppen

Allsvenska hunneboklubben Sotefjordens segelsällskap har försäsongstränat med de tuffaste konkurrenterna – det betalade sig i premiären.

Den första av säsongens fyra deltävlingar fick ställas in på grund av förlängda covidrestriktioner. När det i helgen blev premiär blev det utmanande seglingar – och tajt i toppen.

Sotefjorden – som satsat på att försäsongsmatcha med toppklubbarna Hjuvik och GKSS – fick inte den start laget hade hoppats på under fredagen.

– Det var lite stolpe ut och vi kunde lika gärna ha vunnit. Det var svåra förhållanden hela helgen, men hade inte riktigt flytet i början. Fast sånt jämnar ju ut sig och på lördagen var det riktigt bra och det enda racet som kördes på söndagen vann vi, säger lagledaren Klaes Mattsson.

Sedan fick nämligen tävlingarna, och därmed finalseglingen mellan de sex bästa besättningarna, brytas på grund av svåra vindförhållanden i samband med åskväder.

Vinnare av deltävlingen blev därmed Hjuvik, endast en poäng före KSSS från Stockholm. Sotefjorden hamnade på samma poäng som KSSS men hade färre racesegrar.

I Hunnebobesättningen seglade denna gång Magnus Lundgren, Urban Lagneus, Elin Krokström, Emily Cui och Linnéa Berg.

– Deras insats var väldigt stabil, säger Klaes Mattsson som också kan glädjas åt att klubben löst frågan om en egen båt med hjälp av en sponsor.

Tuff men lärorik premiär för Ljungskile

För allsvenska nykomlingen Ljungskile segelsällskap blev den allsvenska debuten en tuff, men lärorik erfarenhet som slutade med en 18:e och sistaplats i tabellen.

– Det var svårseglat och små marginaler mot oerhört kompetenta motståndare. Lite besviken är man ju, men samtidigt nöjd med delar av prestationen. Vid nådde väl upp till 70 procent av vår förmåga, säger Helena Barne som höll i rodret för LjSS.

Barne var en av startfältets fyra kvinnliga rorsmän, bland andra vinnande Hjuviks Johanna Bergqvist och tvåan KSSS under ledning av Sandra Sandqvist.

Övriga i Ljungskilebesättningen var Lydia Spencer-Smith, Stina Palm, Simon Hansen och Vilgot Hjort.

– Nu ska vi utvärdera och sedan träna på för de två återstående deltävlingarna, säger Helena Barne.

Nästa deltävling körs i Örnsköldsvik i augusti.

Allsvenskan efter första deltävlingen:

1) Hjuviks BK 2) KSSS 3) Sotefjordens SS 4) Stenungsunds SS 5) Ekolns SK 6) GKSS 7) Örnsköldsviks SS 8) Halmstads SS 9) Upsala SS 10) Strängnäs SS 11) Stockholm 606-klubb 12) Ekerö BK 13) Runmarö YC 14) Malmö SS 15) SS Åmålsviken 16) Gamla Stans YS 17) Skanörs BK 18) Ljungskile SS.