Spännande jakt på en plats i elitfotbollen

Sällan har den lokala fotbollen varit så intressant som nu. Jo, det har funnits tillfällen som den varit bättre, men det är inte ofta det är så laddat som nu.

ANNONS
|

Flera av klubbarna har, utifrån eget läge och egna förutsättningar, satsat ordentligt på en nystart inför den här våren och det är inte konstigt.

Vägen och nålsögat till platserna i svensk elitfotboll blir allt längre och dyrare att vandra och grunden läggs bara med långsiktigt arbete och stort tålamod. De klubbar som kan förlita sig på stora och säkra intäkter är få varför egen produktion av spelare blir allt viktigare.

Förväntningarna på Oddevold har emellanåt varit orimligt höga. Det finns stor potential i det nya laget och med den framgångsrika verksamheten i ungdomsakademin kommer det på sikt att bli fler egna talanger än Lukas Hallberg i truppen.

ANNONS

Om de intressanta nya namnen som Bragi Bergsson, Sulejmen Sarajlic, Victor Edvardsen med flera klarar att leverera kanske förhoppningarna om superettan kan bli en realitet. Gärna redan i år, men jag tror både lag, klubb och supportrar mår bra av att ha tålamod och fortsätta att bygga på sikt. Det kommer att löna sig.

Trots tappet av flera kvalitetsspelare ser Ljungskile å sin sida oväntat starkt ut redan nu. Ja, det är en tunn trupp, men om känslan för Oddevolds kapacitet blivit något av ett frågetecken så är signalerna från Skarsjövallen ett utropstecken.

Visserligen en gigantisk spelaromsättning, men nye tränaren Glenn Ståhl har med hjälp av ett starkt fotbollsutskott under Bosse Wålemarks ledning skramlat ihop en intressant uppställning. Det, parat med tränare Ståhls absoluta nolltolerans mot slarv, bekvämlighet och dåliga förberedelser, gör att det finns all anledning för motståndarna att följa uppmaningen på den klassiska supporterbanderollen ”Passa er för LSK”.

Att Ljungskile dessutom slipper favoritskapet brukar vara ett gott tecken, men ännu en gång, det är en tuff söderetta i år och även Glenn Ståhl talar klokt nog om tålamod.

För egen del ser jag fram emot att få se mer av flera av de nya LSK:arna. Robin Strömberg, Hampus Dahlqvist och Omar Jagne har alla kapacitet att bli nya favoriter på Skarsjövallen.

ANNONS

När talang efter talang producerats ur ungdomsleden och laget år efter år slagits i toppen så kan man ju undra när det är dags för IK Rössö att ta klivet upp i Elitettan. Avancemang kommer inte på beställning så jag tycker att ett klart uttalat mål snart vore på sin plats. Damfotbollen här vore väl förtjänt av den framgången.

Orust förberedelser för debutåret i ettan kunde ha varit mer gynnsamma, men jag hoppas att laget kan ta sig ur turbulensen och ta till sig så mycket som möjligt av den här säsongen. Om den i sämsta fall bara blir ettårig finns alla möjligheter att ta med sig erfarenheten och på sikt komma tillbaka.

Jakten på elitfotboll är igång. Må bästa lag vinna den kampen – och låt det gärna vara minst ett från Uddevalla kommun.

ANNONS