Spaniens Jorge Maqueda jublar i EM-finalen.
Spaniens Jorge Maqueda jublar i EM-finalen. Bild: Anders Wiklund/TT

Spanien försvarade EM-guld: "Maximal eufori"

Spanien försvarade EM-guldet, medan Kroatien får fortsätta vänta på sitt första. Den dramatiska finalen slutade med spansk seger, 22–20.
– Det är maximal eufori, säger Aleix Gómez.

22-åringen från Barcelona hade en avgörande roll när Spanien tog landets andra raka EM-guld. Det stod 20–20 med mindre än två minuter kvar när Gómez gav spanjorerna ledningen från strafflinjen.

– Jag kände förtroendet från tränarna och hela laget, säger målskytten.

I nästa anfall blåstes kroaterna av för stegfel och i stället kunde Alex Dusjebaev sätta 22–20 och avgöra med 25 sekunder kvar. Därmed försvarade Spanien guldet från EM 2018 då Sverige besegrades i finalen.

– Nu ska vi fira. Det är en enorm glädje i hela laget efter att ha nått det här stora målet, säger Aleix Gómez som var en av hela elva målskyttar för Spanien.

Mycket handlade annars om Kroatien inledningsvis. Tusentals fans skapade en stämning som gjorde att det kändes som att Tele2 arena låg i Split eller Zagreb snarare än i Stockholm.

Och inte blev ljudkulissen i den ombyggda finalarenan sämre när Kroatien inledde matchen starkt. Lagkaptenen Domagoj Duvnjak var en av förgrundsfigurerna när Kroatien gick fram till 10–7 och tvingade Spanien till en timeout.

Då svängde matchen.

Målvaktsbyte

Spanien gjorde förändringar i försvarsspelet och bytte dessutom målvakt. Rodrigo Corrales, som överraskande inledde mellan stolparna, lyckades inte göra en enda räddning på sina 18 minuter på planen. In kom Gonzalo Pérez de Vargas som snabbt blev ett spöke för kroaterna. Det spanska målet var stängt och igenbommat i elva minuter innan Pérez de Vargas tvingades kapitulera.

Framåt hade Jorge Maqueda samtidigt kommit in och klippt in tre raka mål och trots en trög start gick Spanien till paus i knapp ledning, 12–11.

Efter vilan var det i stället Aleix Gomez som satte tre raka, varav två i ett tomt kroatiskt mål, när Spanien drog ifrån till 16–12.

Mer spänning

Men kroaterna verkade, två dagar efter den galna semifinalrysaren mot Norge, sugna på att bjuda handbollspubliken i Stockholm på ännu mer spänning. Med drygt elva minuter kvar satte Marino Maric sitt tredje mål och Kroatien var i kapp, 18–18.

Avslutningen blev tät och målfattig när lagen följdes åt i kampen om guldet. För Kroatien, som senast vann ett stort guld i OS 2004, innebär finalförlusten att landet fortfarande inte har vunnit något EM-guld.

– Pérez de Vargas var otroligt bra, men vi var inte tillräckligt bra i anfallet. Vi gjorde bara 20 mål och det är för lite, säger Domagoj Duvnjak, utsedd till turneringens mest värdefulla spelare.

– Men jag skulle gärna byta det mot en guldmedalj. Det var en galen stämning i hallen och trots att vi låg under med fyra mål hade vi krafter att komma tillbaka och förbi en stund. Vi är väldigt stolta.

17 769 åskådare såg finaldramat – nytt publikrekord för handboll i Sverige.