Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Paris SG:s Ander Herrera, till vänster, var en av många spelare som friades från alla anklagelser om matchfixning i en match i spanska ligan 2011. Arkivbild. Bild: AP/TT
Paris SG:s Ander Herrera, till vänster, var en av många spelare som friades från alla anklagelser om matchfixning i en match i spanska ligan 2011. Arkivbild. Bild: AP/TT

Spanska spelare frikända i matchfixningsdom

Samtliga 36 spelare som stod åtalade i en rättegång rörande matchfixning frikändes i spansk domstol.
Domaren menade att bevis saknades och totalt över 40 personer kunde lämna rätten friade från alla anklagelser.

Till grund för åtalet låg anklagelser om att mötet mellan Real Zaragoza och Levante 2011 var uppgjort. Zaragoza vann matchen med 2–1 och undvek nedflyttning från den spanska högstaligan i fotboll.

Paris SG:s mittfältare Ander Herrera, Leganés tränare Javier Aguirre och tidigare Atlético Madrid-kaptenen Gabi Fernández – samtliga aktiva i Zaragoza i den aktuella matchen – fanns bland de åtalade.

Spanska antikorruptionsmyndigheter fann vid en utredning misstänkta utbetalningar till spelare och tränare i Zaragoza. Enligt åklagaren deponerades totalt 965 000 euro (cirka 10 miljoner kronor) på ett antal spelares bankkonton med avsikt att spelarna skulle muta spelare i Levante att förlora matchen. Samtliga spelare friades i rättegången.

Två ledare i Zaragoza dömdes till 15 månaders fängelse för bedrägeri. Det troliga är att straffet inte behöver avtjänas i fängelse. Spansk praxis är att förstagångsförbrytare som inte utfört våldsbrott och som döms till straff under två år slipper fängelse.