På bilden syns Nikita i förgrunden tillsammans med sin syster i ljusblå jacka och mamma i röd jacka. Bilden är tagen häromdagen i Tjernivtsi i sydvästra Ukraina. Nikita hann spela 18 matcher för Stenungsunds HF under hösten 2021.
På bilden syns Nikita i förgrunden tillsammans med sin syster i ljusblå jacka och mamma i röd jacka. Bilden är tagen häromdagen i Tjernivtsi i sydvästra Ukraina. Nikita hann spela 18 matcher för Stenungsunds HF under hösten 2021. Bild: Privat

Spelare i bohuslänska klubben mitt i krigets Ukraina

Stenungsunds HF samlar in pengar till den tidigare Stingersspelaren Nikita Kovalenko som just nu befinner sig mitt i krigets Ukraina. Att föreningen ens har lyckats få kontakt med honom beskriver den som ”ett rent under”.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Axel Andersson är kommunikationsansvarig i Stingers och hade kontakt med Nikita Kovalenko så sent som under onsdagen.

– Jag pratade med honom några gånger. De sitter i ett otroligt tragiskt läge – milt uttryckt. Hans mamma och syster har precis tagit beslutet att lämna Ukraina för Rumänien, säger Andersson som tillfogar att de alla befinner sig i Tjernivtsi i sydvästra Ukraina.

– Jag tycker det är viktigt att poängtera att vi har fått kontakt med honom och att vi är glada för det. Vi har haft sporadisk kontakt men den bröts under ganska lång tid, säger han.

– Det beror ju på att det är ont om el och ont om kontakter för att kunna ladda mobiltelefoner. Och så sådana här basic-grejer som vi inte tänker på här i Sverige: vem betalar man räkningen till när det är krig?

ANNONS

Befinner sig i Tjernivtsi

Stingers skriver på sitt officiella konto på Facebook att ”män i åldrarna 18 till 60 år är beordrade att stanna kvar i Ukraina, däribland Nikita.”

Om det innebär att han är eller kommer att bli en av de stridande är oklart.

– När jag pratade med honom igår ville jag mest prata med honom och kolla att han var OK, säger Andersson om de samtal som förs på olika sätt – Facetime, Facebook och Instagram.

– Det beror på var han befinner sig. Ibland finns det täckning, ibland inte.

Återvände hem

Den 24-årige centern Nikita Kovalenko är född i Kharkiv i östra Ukraina och har representerat en rad hockeyklubbar i sitt hemland.

Han kom till Stenungsunds HF inför säsongen 2021/22. Nikita hann spela 18 matcher innan han strax innan jul återvände till sitt hemland. Under sin tid i Stingers blev han uppskattad både som spelare och person.

– Som jag förstår det var det lite bekymmer hemma plus att han fick en bihåleinflammation vilket drog ner på hans tempo. Därefter blev han kvar i Ukraina, säger Andersson om Nikita som tidigare under 2022 hann spela 16 matcher för HC Mariupol.

Var det meningen att han skulle komma tillbaka till Stingers?

ANNONS

– Vi hade väl förhoppningar om det och hoppas väl fortfarande att han kommer tillbaka för att spela. Men just nu är ju allt väldigt osäkert.

Samlar in pengar

Stenungsund tog under onsdagen beslutet att hjälpa Nikita, hans familj samt närstående vänner. Klubben samlar in pengar.

– Hela föreningen står bakom det här, säger Andersson.

Strax efter klockan nio på torsdag morgon hade cirka 3 000 kronor via bland annat Swish kommit in på föreningens konto. En tanke finns om att Stingers också ska lämna ett bidrag.

– Vi ska skicka iväg allt utan mellanhänder till Nikita, säger Andersson.

ANNONS