Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Henrik Stenson i Europatourtävlingen i Dubai förra veckan. Arkivbild.

Stenson spelar i Saudi – får skarp kritik

Att golfstjärnor som Henrik Stenson, Justin Rose och Brooks Koepka är i Saudiarabien för veckans Europatourtävling har väckt kritik.

Det uppmärksammade mordet på journalisten Jamal Khashoggi i höstas var, enligt Amnesty International, bara "det senaste av en lång rad exempel på Saudiarabiens fruktansvärda inställning till mänskliga rättigheter".

Människorättsorganisationen kritiserar landet hårt i flera hänseenden och pekar också bland annat på att fängslade kvinnliga aktivister utsätts för tortyr och sexuella övergrepp i fängelse och att landet är ett av dem som utför flest avrättningar i världen.

Riktar hård kritik

Den tidigare PGA-tourvinnaren och numera Golf Channel-experten Brandel Chamblee kritiserar Europatourens val av spelplats och spelarna som åker till King Abdullah Economic City.

- Jag förstår det inte från en ekonomisk, affärsmässig eller moralisk synpunkt. De legitimerar ledarna av denna regim. Jag kommer inte ens att titta på tävlingen på tv. De borde inte vara där, säger han enligt Telegraph.

Han hyllar samtidigt spelaren Paul Casey som valt att inte åka på grund av kränkningarna av de mänskliga rättigheterna.

Enligt rapporter får världsettan Justin Rose motsvarande omkring tolv miljoner kronor bara för att delta i tävlingen och för att locka flera stora namn uppger källor att man totalt redan betalat ut runt 47,5 miljoner. Rose, som får sällskap av bland annat Brooks Koepka, Dustin Johnson, Patrick Reed, Sergio Garcia och svenska stjärnan Henrik Stenson, försvarar sig och säger att det inte bara handlar om pengarna. 38-åringen menar också att han inte kan kommentera något annat än det rent golfmässiga.

Försvarar tävlingen

- Jag är ingen politiker, jag är en professionell golfspelare. Det finns andra anledningar att spela. Det är en bra bana, det är många rankingpoäng att spela om, och det kommer att bli en upplevelse att vara i Saudiarabien, säger han vid en presskonferens.

Keith Pelley, chefen för Europatouren, säger enligt Golfchannel att det aldrig var aktuellt att inte spela i landet, och att relationen med Mellanöstern är viktigt.

- Vi kan inte spela någonstans i Europa den här tiden av året. Därför blir Mellanöstern viktig för oss, av väderskäl, lättheten att resa dit och kvaliteten på golfbanorna.