Färjestads Johan Ryno (61) jublar med lagkamraterna efter att ha slagit in 3–2 målet mot HV71.

Stjärnkedjan förde Färjestad till semifinal

När säsongen stod på spel klev de stora stjärnorna fram. Färjestads förstakedja gjorde alla målen och Johan Ryno avgjorde den tuffa kvartsfinalserien mot HV71: 3–2 i match sju.

|

Avgörande matcher handlar om att viljan att ta sig vidare ska vara större än rädslan att försvinna.

Det mumlades om att SHL-ishockeyns grundseriesegrare Färjestad hade allt att förlora – att tyngden över axelskydden skulle bli övermäktigt.

Med säsongen på spel skulle det vara enklare för tabellåttan HV71 att njuta av situationen. I bortalagets omklädningsrum borde möjligheterna överskugga bekymren.

Så såg det inte alls ut på isen.

Färjestad gjorde sin bästa match i kvartsfinalen när det gällde som mest.

- Skönt. Vi har känt från start att vi har ett riktigt bra lag men det är inte alltid lätt att få till det. Det är fantastiskt kul att vara i semifinal, säger Johan Ryno.

Där väntar Djurgården, med start i Karlstad på lördag.

- Det blir roliga matcher, något av ett klassikermöte. Det blir bra drag på läktarna och bra drag på isen, säger Ryno.

Färjestad dominerade

Centern var en av spelarna som klev fram ordentligt i sjunde matchen mot HV71 – men kedjekamraterna hann före.

När HV71 lämnade kvar alldeles för många spelare i offensiv zon kunde Michael Lindqvist ge Joakim Nygård gott om tid att prickskjuta 1–0. Nästa gång hemmajublet bröt ut var det Lindqvist som utnyttjade ett knackigt samarbete mellan HV-målvakten Jonas Gunnarsson och Martin Fehervary och vispade upp pucken i krysset.

Bortalaget kvitterade dock både till 1–1 och 2–2: Joakim Andersson och Simon Önerud.

Dit, drygt halvvägs in i matchen, hade Färjestad med sig 18–6 i skott på mål med två ramträffar inom loppet av en och en halv minut som frustrerande bonus: Oskar Steen och Ryno.

Det hade inte varit konstigt om tvivlet fått fäste under de gröna hjälmarna – men den här kvällen var ingen sådan kväll.

- Vi funderade inte, vi fortsatte bara köra, säger Ryno.

”Sjukt skönt”

Färjestadsspelarna turades om att visa offensiv spets i jakten på ett avgörande. För mer än allt annat är ju en sjunde och avgörande match en arena för hjältar.

När hemmalaget fick chansen i powerplay för tredje gången hade Johan Ryno skjutit in sig. Med lite mindre än sex minuter kvar av den andra perioden placerade den stora centern pucken strax under ribban och sköt Färjestad till semifinal, 3–2.

- Sjukt skönt. Den satt bra, säger han.

Hur mycket HV71 än försökte lyckades laget inte komma tillbaka en tredje gång.

I stället jagar Färjestad vidare.

- Det känns bra att kliva in i semifinal men vi har större ambitioner än så. Vi har hela tiden pratat om att gå hela vägen, säger tränaren Johan Pennerborn.

Fakta: Så fortsätter SM-slutspelet

Luleå, Frölunda, Djurgården och Färjestad är klara för semifinalspel. Här är matchdagarna.