Stjärnorna hyllades och hatades för sin kamp

Idrottsstjärnor förde inte bara en kamp på arenorna. Många stod också upp mot rasism, dopning och orättvisor. För det blev de både hyllade och hatade. Här är några av profilerna som sade ifrån i år.

ANNONS

Skidskytten Sebastian Samuelssons uttalanden om dopning i allmänhet och rysk dopning i synnerhet har lett till hat och hot framför allt i sociala medier. Själv har han sagt att det har varit viktigt för honom att inte bli skrämd av hoten, att han inte vill bli tyst.

– Jag ångrar inte att jag tog fajten, har Samuelsson sagt.

– För mig har det alltid varit viktigt (att ta ställning), jag ser mig om i världen och reflekterar över vad som händer.

I vintras bojkottade Samuelsson, som tog individuellt silver och stafettguld i OS, världscupavslutningen i Tiumen i protest mot att tävlingen inte flyttades från Ryssland.

ANNONS

Samuelsson var också en av de idrottsstjärnor som var kritisk till att Internationella antidopningsorganisationen Wada hävde avstängningen av Rysslands antidopningsorganisation Rusada. En annan som var emot beslutet var den amerikanske simstjärnan Michael Phelps.

För sitt engagemang blev Samuelsson inbjuden till ett antidopningssamtal i Vita Huset i Washington.

Durmaz starka uttalande

Hat och hot fick också fotbollslandslagets Jimmy Durmaz efter den misslyckade glidtacklingen som ledde till att Tyskland fick frispark och på den kunde göra 2–1 mot Sverige i VM i somras.

Durmaz fördömde hatstormen med ett uttalande:

– Att bli kallad blattejävel och självmordsbombare. Att få hot mot min familj och mina barn, mordhot. Det är helt oacceptabelt, sade Durmaz när han läste upp uttalandet vid landslagsträningen.

– Vi måste alla ta avstånd från all form av rasism.

Fotbollslandslaget ställde sig bakom Durmaz och fördömde rasismen inom idrotten. Några månader senare hamnade herrlandslaget i fotboll i fokus igen. Detta för att spelare hade känt sig påhoppade av damlandslagets Nilla Fischer, som i sitt tal under Fotbollsgalan bad män att "komma in i matchen för jämställdhet".

Herrlandslaget ansåg att de hade gjort sitt för jämställdheten när de gick med på lägre ersättningar för landslagsspel. Nilla Fischer, som fick Diamantbollen, sade i sitt tacktal att hon vill att alla, oavsett kön, står upp och kämpar för jämlikhet inom idrotten.

ANNONS

Hegerberg stöttades av Murray

En manlig idrottsstjärna som har tagit upp kampen för jämställdhet är den brittiske tennisspelaren Andy Murray. När norska fotbollsstjärnan Ada Hegerberg blev första kvinna att ta emot Ballon d'Or fick hon ingen fråga om fotboll från den franske dj:n Martin Solveig, utan frågan om hon kunde "twerka". Murray var en av dem som reagerade:

"Ännu ett exempel på den bisarra sexism som fortfarande existerar inom sporten, skrev Murray på Instagram.

"Vilka frågor fick Mbappé (Kylian, årets unga spelare) och Modric (Luka, herrvinnare)? Jag gissar att det handlade om fotboll. Och till alla som tänker att folk överreagerar och att det bara var ett skämt – det var det inte. Jag har varit involverad i sport i hela mitt liv och nivån av sexism är overklig".

Finafamijen – knappast fina familjen

Ersättning för landslagsspel har inte bara varit ett samtalsämne inom fotbollen, utan även inom ishockeyn. Spelarna i Damkronorna har under året kämpat för att få ersättning när de har varit iväg på landslagsuppdrag.

– Varje turnering vi deltar i förlorar vi spelare pengar, har Emilia Ramboldt sagt.

Under hösten kom beskedet att Svenska ishockeyförbundet och SHL ska bidra med 800 000 kronor.

Simsporten är inte en särskilt lukrativ idrott. När det då började planeras för en simtour med upp till 45 miljoner kronor att tjäna, var inte stjärnorna sena med att hoppa på.

ANNONS

Men Internationella simförbundet, Fina, hotade simmarna med avstängning om de ställde upp i tävlingen i Turin som skulle genomföras i december.

– Det var till och med en som kom fram till mig precis innan jag skulle in i call room (i ett världscuplopp) och sade, "du har väl koll på konsekvenserna", sade Sarah Sjöström.

– Jag såg i en artikel att Fina kallar sig för Finafamiljen, men då får de börja behandla sina barn som en del av familjen. Vi simmare är starka och det är väl därför Fina börjar bli lite skakade nu.

Efter Finas hot blev det ingen tävling i Turin. Men internationella stjärnor, och den nya simtouren, har stämt Fina i en amerikansk domstol.

ANNONS