Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Stjärnorna mottog sina stipendier på Thordéndagen

I veckan avslöjades vilka som får Thordénstiftelsens stipendier för i år. På lördagen uppvaktades stipendiaterna på Bohusläns museum.

Under traditionsenlig högtidsstund kallade Thordénstiftelsen till 2017 års utdelning av bland annat idrottsstipendierna. Mottagare var främst friidrottare men också Skaftö GK:s unga talanger.

På ett sätt är Thordénstiftelsen som en sponsor till lokala idrottare.

Elitlöparna Meraf Bahta och Mikael Ekvall var på plats precis som tränaren Ulf Friberg. Den senare tilldelades ett hedersstipendium som givetvis är en viktig del i att får verksamheten att gå runt.

– Efter lång och trogen tjänst kanske, skojade Friberg om hedersstipendiet. Många av åren som tränare har jag jobbat på ideell basis och nu har jag haft fördelen att få jobba på landslagsnivå på halvtid de senaste åren. Det är jätteroligt att få göra det man tycker om och det är extra hedrande att uppmärksammas här.

Vad kommer pengarna att gå till?

– Träningsläger. Det är oerhört dyrt att vara medel- eller långdistanslöpare i friidrotten. De behöver springa året runt och det finns ingen stöttning från SOK under 2017. Boende, resor och tävlingar kostar och det är bara de allra bästa som kan klara sig själva. Meraf är inte där till exempel.

Anledningen att SOK inte stöttar sommarolympierna i år tror Friberg beror på ett dyrt OS i Rio. Sverige hade fyra lag i handboll och fotboll vilket kostade mycket.

Utöver Meraf Bahta och Ulf Friberg så var också Mikael Ekvall på plats under Thordéndagen. Maratonlöparen har varit på träningsläger i tre månader under vintern. Först i USA, sedan i Australien.

– Det är kul att vara i Uddevalla igen, det var ett tag sedan och det ger mig positiv energi. Pengarna behövs verkligen i satsningen, till träningsläger, till hyran hemma och för att överleva helt enkelt, säger Ekvall.

Thordénstiftelsens sekreterare Yngve Johansson tycker att Thordéndagen är en av de roligaste på året.

– Stipendier är till för att idrottarna ska kunna utveckla sig vidare. Det är viktigt för Bohuslän att vi tar hand om våra stjärnor och de unga lovande talangerna. Det är roligt att de kan hålla sig framme och det värmer i hjärtat när det går bra för dem, säger han.