Bianca Salming, Carl Bengtström och Daniel Ståhl är tre av de svenska stjärnorna som tävlar under friidrotts-SM i Uddevalla.
Bianca Salming, Carl Bengtström och Daniel Ståhl är tre av de svenska stjärnorna som tävlar under friidrotts-SM i Uddevalla. Bild: Bildbyrån

Stjärnorna att hålla koll på under friidrotts-SM i Uddevalla

Sveriges och kanske hela världens störste friidrottare – stavhopparen Armand Duplantis – tävlar inte under friidrotts-SM i Uddevalla. Mästerskapet blir ändå stjärntätt då många atleter med internationella meriter kommer till Rimnersvallen. Här är tävlingarnas 15 starkaste namn.

ANNONS
|
Bild: JOEL MARKLUND

Daniel Ståhl, 31 år, Spårvägens FK

I Duplantis frånvaro är han den största stjärnan under friidrotts-SM. Har det svenska rekordet i diskus samt OS-guld och dubbla VM-guld. Har totalt 19 SM-medaljer och kan även tävla i kula. Stor friidrottsprofil som ofta bjuder på ett skratt i intervjuer.
Bild: VEGARD GRØTT

Bianca Salming, 25 år, Turebergs FK

Har vunnit sex SM-guld i sjukamp plus ett antal medaljer i höjdhopp, spjut och stafett. Medverkade i en SVT-dokumentär förra året och får många extra ögon på sig då hon är dotter till den tidigare hockeylegendaren Börje Salming.
Bild: VEGARD GRØTT

Andreas Almgren, 29 år, Turebergs FK

Är OS-klar på 10 000 meter och har svenska rekordtider på 1 500, 3 000, 5 000 och 10 000 meter samt 10 kilometer landsväg och halvmaraton. Löparen från Sollentuna blev nyligen EM-fyra på 10 000 meter och skulle kunna ta många medaljer under SM – om han ställde upp på fler distanser.
Bild: JOEL MARKLUND

Thobias Montler, 28 år, Ullevi FK

Längdhopparen från Landskrona har vunnit varje SM-guld sedan 2018. Tog över på Sverigetronen efter Michel Tornéus och har fem silver från internationella mästerskap de senaste åren.
Bild: FREDRIK KARLSSON

Fanny Roos, 29 år, Malmö AI

Har vunnit tio raka SM-guld i kula. Silver (2021) och brons (2022) från inne-EM samt en fjärdeplats i inne-VM (2022). Hade länge det svenska rekordet men passerades av Axelina Johansson förra året. EM-sexa nyligen.
Bild: JESPER ZERMAN

Axelina Johansson, 24 år, Hässelby SK

Slog nytt svenskt inomhusrekord i kula i början av 2023 och följde upp det med 19,54 utomhus i augusti vilket är tolv centimeter längre än Fanny Roos bästa stöt. EM-brons 2023 men ”bara” två brons i SM. Kan bli en fin finalduell mot Fanny Roos på Rimnersvallen.
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Andreas Kramer, 27 år, Ullevi FK

En av många friidrottare som är klar för OS i Paris. Göteborgaren blev silvermedaljör på inne-VM i Glasgow i mars och har de svenska rekorden på 800 samt 1000 meter. Sex raka SM-guld på 800 meter gör honom till storfavorit att ta det sjunde.
Bild: VEGARD GRØTT

Khaddi Sagnia, 30 år, Ullevi FK

Sveriges vassaste längdhoppare har haft strul med skador under en period och missade EM. Ska vara tillbaka i SM och har potential att hoppa längst av alla där Maja Åskag och Tilde Johansson är främsta utmanare.
Bild: VEGARD GRØTT

Henrik Larsson, 24 år, IF Göta

Sveriges snabbaste man någonsin frontar det nya svenska sprintundret. 10,08 på 100 meter är har ingen annan varit i närheten av och Larsson var nära att ta medalj i EM där han blev fyra. Ska vinna sitt sjunde raka SM-guld på Rimnersvallen.
Bild: JOEL MARKLUND

Julia Henriksson, 23 år, Malmö AI

Slog igenom stort då hon gick till EM-final genom att tangera Linda Haglunds svenska rekord – 22,82 på 200 meter – från 1979. Slutade sexa i finalen och är SM-favorit även på 100 meter där hon varit tre hundradelar från Haglunds svenska rekord i år.
Bild: VEGARD GRØTT

Carl Bengtström, 24 år, Örgryte IS

Med ett färskt EM-brons på 400 meter häck är Bengtström en löpare av internationell klass. Slog Sven Nylanders 28 år gamla nationsrekord när han sprang på 47,94 i Rom. Kan bli dubbla medaljer på SM då han också springer 400 meter utan häck.
Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Maja Åskag, 21 år, Råby-Rekarne FIF

Ett stort framtidshopp som är regerande svensk mästare i både längdhopp och tresteg. Har gott om internationella guldmedaljer som junior och hennes personbästa i tresteg är bara två centimeter bakom Carolina Klüfts svenska rekord.
Bild: JOEL MARKLUND

Erik Erlandsson, 20 år, IFK Lund

Ännu en sprinttalang som slog igenom under EM i Rom. Gick till final i sitt första internationella mästerskap och slutade sensationellt fyra på 200 meter. Är också fyra i Sverige genom tiderna på distansen med 20,52 och närmar sig Johan Wissmans svenska rekord på 20,38.
Bild: JOEL MARKLUND

Melwin Lycke Holm, 19 år, Kils AIK

Tonåringen har ännu inte nått samma höjder som sin pappa och tränare Stefan Holm – olympisk guldmedaljör i höjdhopp 2004 – men är på god väg. Blev tidernas yngste svenske mästare som 15-åring 2020 och debuterade i ett stort mästerskap under EM i år.
Bild: MAXIM THORE

Simon Pettersson, 30 år, Hässelby SK

Den olympiske silvermedaljören från Tokyo 2021 har haft en tung säsong där han inte nått upp till nivån från tidigare år. Vid sidan av Daniel Ståhl är han den diskuskastare med högst potential och får han träff i Uddevalla kan han utmana "Ståhlmannen” i finalen.
ANNONS