VÄXANDE VERKSAMHET. Uddevalla sim ser fram emot en ny hall, men oroas över tiden mellan rivningen av den gamla och färdigställandet av den nya.
VÄXANDE VERKSAMHET. Uddevalla sim ser fram emot en ny hall, men oroas över tiden mellan rivningen av den gamla och färdigställandet av den nya.

Stor oro inför badhusbygget

Bland Uddevalla sims medlemmar är glädjen stor över en ny simhall, men oron över var verksamheten ska genomföras under byggtiden är påtaglig.

ANNONS
|

– Det finns ju ingen som önskar en simhall mer än oss, säger klubbens ordförande Mats Hedlund inför det kommande nybygget där den befintliga byggnaden ska rivas först för att ge plats för den nya på samma tomt.

– Vi har inget emot placeringen eller planerna på att riva först. Det kortar byggtiden och man behöver inte ta hänsyn till någon pågående verksamhet.

Men det finns en hake.

– Vi förutsätter mer eller mindre att kommunen presenterar ett fullgott alternativ för oss under den här perioden. Något annat finns inte på kartan. Allt annat vore fullkomligt förödande, inte bara för föreningen utanför hela kommunen med tanke på simundervisning och kraven på simutbildning enligt skollagen, säger Hedlund som inte ser hallar i närliggande kommuner som något alternativ.

ANNONS

– Den kapaciteten finns inte, säger han.

Föreningen dominerar totalt i hallens sammanlagda verksamhet - och tillväxten har tagit rejäl fart de senaste åren.

– Vi har en fantastisk framgång med bredden nu och inte bara i eliten där vi varit med under flera år. Vi började med målarbetet arbetet med för fem-sex år sedan. Det är mycket som bubblar under ytan. Kan vi hålla igång detta i väntan på en ny simhall så har vi enorma förutsättningar att lyfta till nästa nivå.

Detta kan dock hotas om den provisoriska lösningen inte blir tillfredsställande, menar Hedlund

– Då finns inte föreningen och inte simskolan. Vi riskerar också att tappa en av Sveriges bästa föreningar. Jag tror inte det finns något kommunalråd som vill ha något sådant med sig in i historieböckerna.

Även om det sista beslutet ännu inte fattats har förberedelserna börjat i kommunhuset.

– Detaljprojekteringen har ju inte startat så det är väl åtminstone två år innan spaden sätts i marken så vi har ju lite tid på oss, säger Bengt Alm på kultur och fritidsförvaltningen.

Han poängterar att arbetet med den provisoriska lösningen måste igång så snart fullmäktige har fattat ett beslut vid sitt möte i januari.

– Vi har ju inte gått in i detalj, men arbetet har ändå inletts där vi sett över olika möjligheter för framför allt simundervisningen och Uddevalla sims verksamhet

ANNONS

Alm och några kollegor var nyligen i Ängelholm där kommunen under byggnad av en ny simhall skapade en provisorisk metallbassäng om 25 meter och sex banor med reningsverk och omklädningsrum. Allt var inhyst i en nedlagd livsmedelsbutik.

Anläggningen säljs nu till högstbjudande, men Bengt Alm menar att det kan finnas andra lösningar som är lika bra och billigare, till exempel att bygga själv i befintliga lokaler, kommunala eller andra.

– Vihar även några andra idéer som dessutom kan vara något för framtiden, men det vill vi vänta med att berätta om.

Han bekräftar också att planerna om att använda Landbadet fortfarande lever även om kostnader för en övertäckning skulle bli höga. Dessutom saknas fjärrvärme och annat som skulle kräva investeringar.

– Lösningen måste ju rimma någorlunda med nuvarande driftsekonomi några miljoner per år, säger han.

Uppdraget att projektera den provisoriska lösningen landar på kultur- och fritidsförvaltningen medan samhällsbyggnadskontoret får ansvaret för det nya badhuset.

Simklubben vill gärna vara delaktig i arbetet

– Vi är just nu inte så involverade i det arbetet som man kanske skulle kunna tro. Det är viktigt att en dialog kommer igång på nyåret. Utformningen av den nya hallen är viktig, men den får komma i andra hand i det här läget, säger ordförande Hedlund.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:

Uddevalla sim

  • 1203 medlemmar
  • Simskola med 814 deltagare (flera i kö)
  • Vuxengrupper: 53 (kö)
  • Tävlingsgrupper: 111 (fullt)
  • Idrottsgymnasiet: 14 (10 i kö inför nästa år)
  • Elit/a-grupp: 20
  • Klubben har 6,5 anställda och 24 ideella ledare
  • ANNONS