Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Slutspelsdebutant. De regerande mästarna Chicago och Svedberg fick ge sig i kvartsfinal mot St Louis efter förlust i den sjunde och avgörande matchen. "Där kom vi tyvärr inte upp i normal standard", säger backen som ändå är nöjd med sitt första slutspel.

Storbacken fick talanger att drömma

Gullmarsborg fick under förra veckan celebert hockeybesök. Med sin första NHL-säsong i ryggen inspirerade Viktor Svedberg nästa generations storspelare.

För andra året i rad valde A.M.A Sports Agency att lägga sitt utbildningsläger i Lysekil. Syftet med veckan var att lära de deltagande talangerna vad som krävs för att bli en elitidrottare och få dem att ta eget ansvar för sin karriär.

En nyckelroll spelade agenturens affischnamn: Viktor Svedberg.

Under onsdagseftermiddagen berättade backen om sin resa, som han själv beskriver som en "bakväg".

– Många NHL-spelare har varit stjärnor sedan dag ett och givna i sitt landslag. Jag har inte varit i närheten, utan kämpade mig via två och ett halvt år i AHL till där jag är i dag. Hur viktigt det är att kunna hantera och komma runt motgångar är något som jag särskilt vill skicka med de här yngre spelarna, säger 25-åringen, som också betonade vikten av att som spelare ha det egna drivet.

– Det gör det mesta. Är det roligare med moppen och fester ska du ägna dig åt det, men det kommer inte att ta dig till NHL.

Skillnaden mellan spel i farmarlaget Rockford Icehogs jämfört med Blackhawks, vem som egentligen är NHL:s bäste spelare (Alexander Ovechkin, enligt Svedberg) och förre lagkamraten Johhny Oduyas professionella matvanor var också ämnen uppe för samtal.

Dessutom gick ringen från Stanley Cup-segern 2015 runt bland den NHL-drömmande skaran. Då, den förra säsongen, var Svedberg förpassad till farmarlaget. Annat var det den här säsongen, då det blev 27 matcher (två mål och två assist) för Chicago.

– Jag är jättenöjd med tanke på att mitt mål var att få speltid i NHL den här säsongen. Nu hoppas jag på att ta större plats i laget och få spela ännu mer matcher framöver.

Tar plats, det gör redan Svedberg. Med 204 centimeter och 108 kilo är han störst i NHL, tillsammans med Bostons Zdeno Chara (som är något kortare, men några kilon tyngre). En egenskap som ska bära honom mot det stora målet: etablera sig som en av de bästa backarna i NHL, och gärna där han är nu.

– Jag trivs jättebra I Chicago. Det sätt vi spelar hockey på passar mig väldigt bra.

Sedan en månad tillbaka är Svedberg igång med sommarträningen. I Sverige och hemstaden Göteborg stannar han till september, då nästa säsong har nedsläpp.

Men i ett juniregnigt Lysekil får han tillfälle att blicka tillbaks på sin egen karriärs snabba utveckling.

– Ja, lite så blir det. Annars är det sällan jag tänker på den, men självklart är jag väldigt nöjd över att ha nått dit jag har gjort.