Poliser med hundar och kravallutrustning lämnar planen under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Djurgården och AIK på Tele2 arena i Stockholm.
Poliser med hundar och kravallutrustning lämnar planen under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Djurgården och AIK på Tele2 arena i Stockholm. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Storklubbarna i krismöte efter skandalen

De fem allsvenska storklubbarna har haft ett extrainsatt säkerhetsmöte efter söndagens skandalderby i Stockholm. Tillsammans med intresseorganisationen Sef vill man hitta sätt att undvika liknande händelser i framtiden.
– Syftet var också att stötta AIK i det arbete de gör nu med att identifiera de som låg bakom det i söndags, säger Johan Lindvall, generalsekreterare i Sef.

ANNONS

Representanter från AIK, Hammarby, Djurgården, Malmö FF, IFK Göteborg och intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) samlades på måndagen för ett möte för att hitta en väg framåt efter det uppmärksammade Stockholmsderbyt på Tele2 arena.

I slutminuterna kastade AIK-supportrar in så kallade bangers och bengaler på planen, samtidigt som flera personer försökte ta sig in på planen innan de stoppades av polis.

Svårt att komma åt

– Vi valde att sätta in ett extra säkerhetsmöte för att titta på vad vi ska driva för fråga framåt, vad vi behöver hjälp med från olika håll, från polisen, politiken och klubbarna. Syftet var också att stötta AIK i det arbete de gör nu med att identifiera de som låg bakom det i söndags, säger Sefs generalsekreterare Johan Lindvall.

ANNONS

TT: Kom ni fram till något konkret?

– Nej, men vi konstaterade att det finns en utmaning i kameraövervakningen, dels så är det en GDPR-fråga där vi inte kommer åt alla bilder, det behöver vi prata med politiken om. Vi har problemet med maskerade supportrar på arenan, det är inte helt lätt för personal att lösa det där.

Mötet ledde inte till några direkta beslut. I stället låg fokus på att se över hur man ska hantera problemet framåt.

– Det här behöver vi jobba tillsammans med polisen, politiken, klubbarna – och jag upplever att vi gör det.

Möte med regeringen

Svenska fotbollförbundet (SvFF) har sedan tidigare meddelat att man tillsätter en "haverikommission". Dit har Sef bjudits in tillsammans med arenaägaren, matchdelegater, polismyndigheten och de berörda klubbarna.

– Där ska vi analysera mer i detalj vad som hände i söndags, och utifrån det även komma med förslag hur vi undviker liknande situationer framöver.

Ytterligare ett möte väntar på fredag. Då har regeringen, företrädd av justitieminister Gunnar Strömmer (M) och idrottsminister Jakob Forssmed (KD), kallat till sig SvFF, Sef och polisen för att säkerställa att man arbetar med problemet.

ANNONS