IFK Norrköpings Sabina Ravnell. **BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS TILLSAMMANS MED TT:S URSPRUNGLIGA TEXT OCH FÅR INTE ÅTERANVÄNDAS I ANDRA SAMMANHANG**
IFK Norrköpings Sabina Ravnell. **BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS TILLSAMMANS MED TT:S URSPRUNGLIGA TEXT OCH FÅR INTE ÅTERANVÄNDAS I ANDRA SAMMANHANG** Bild: Stefan Jerrevång/TT

Storklubbens damsatsning: "Måste erbjuda det"

Fram till 2009 var IFK Norrköping en klubb enbart för herrar. Nu, 14 år senare, gör damlaget sin första säsong i högsta serien.

ANNONS
|

För bara två år sedan var IFK Norrköping nykomling i elitettan och i år spelar de i damallsvenskan för första gången.

– Det är annorlunda att vara nykomling i en toppserie, men vi ska göra vårt bästa och förväntningarna är att vi ska hålla oss kvar och det är det vi går för. För att därefter successivt etablera oss mer och mer, säger Sabina Ravnell, anfallare i IFK Norrköping.

Innan Sabina Ravnell skrev på för Norrköping för tre år sedan spelade hon i Linköping FC, som till skillnad från Norrköping är en renodlad damförening. Hon berättar att det är skillnad att spela i de två klubbarna.

ANNONS

– Jag upplever själv att jag har bättre förutsättningar nu än när jag var i en renodlad damförening. Det här har jag sagt tidigare, och det tror jag fortfarande, att inom ett par år kommer alla klubbar som bara har damverksamhet att tappa mycket, då det finns bättre förutsättningar när det är dubbelverksamhet.

En långsiktig plan

IFK Norrköping startade upp sitt damlag så sent som 2009. Klubbens riktiga satsning på damerna tog sin början för bara några år sedan.

– Vi har inte haft damverksamhet så länge men för tre år sedan bestämde vi oss för att satsa på damverksamheten, säger klubbdirektören Michael Sturehed.

Det landande till slut i att klubben 2021 tog fram en treårsplan där det fanns ett tydligt mål: att ta laget till allsvenskan.

– Det var en långsiktig plan där vi skulle satsa mot eliten och allsvenskan. Sedan var tanken kanske inte att vi skulle ta oss upp efter bara två år, men så blev det ändå.

Damfotbollens utveckling

I dag är det allt fler klassiska herrklubbar som börjar satsar mer och mer på sin damverksamhet. Något som också ses som mer och mer självklart.

– Vi är en organisation med kompetens och erfarenhet och då är det naturligt att ha både herr- och damverksamhet. När det finns tillräckligt många tjejer som vill spela fotboll på hög nivå, vilket det finns, då måste vi kunna erbjuda det, säger Michael Sturehed.

ANNONS

Sabina Ravnell tror dessutom att det är nödvändigt för damfotbollens utveckling att de klassiska herrklubbarna satsar på ett damlag.

– Det krävs nog i dag för att man ska få de bästa förutsättningarna och det tycker jag är viktigt när man som damverksamhet ska klättra och när damfotbollen ska växa, säger hon.

"Jätteviktigt för vår framtid"

Nu när allsvenskan väntar för första gången är det primära målet att hålla sig kvar för att sedan etablera sig i serien.

– Vi känner självklart att det inte ska gå som det har gjort förra året, men samtidigt finns kravet att vi ska hålla oss kvar, säger Sabina Ravnell och fortsätter:

– Jag tror att det är jätteviktigt för vår framtid. Nu är vi här uppe och nu ska vi stanna kvar. Man vet hur tufft många lag har haft det när de har gått upp och ner. Men vi vet att vi är underdogs och ett nytt lag i allsvenskan så vi känner inte alltför stora krav utifrån det.

IFK Norrköping möter Växjö på hemmaplan i premiären på måndag.

ANNONS