Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Populärt. Parkour har blivit så populär att Rimnershallen inte längre räcker till. Nu får Uddevalla Gymnastik & Parkour 450 000 kronor för att bygga en parkouranläggning utomhus.

Storsatsning på parkour

Uddevalla Gymnastik och Parkour får mest pengar av idrottsklubbarna vid Thordénstiftelsens senaste utdelning av bidrag. Föreningen får 450 000 kronor som ska gå till en ny parkouranläggning.

Uddevalla Gymnastik & Parkour bildades 2013 efter att man brutit sig loss från Kroppskultur. Sedan dess har föreningen vuxit snabbt och har redan nu 500 medlemmar. Samtidigt står 250 barn och ungdomar i kö till parkour som har blivit en populär form av aktivitet.

För att kunna ta emot ännu fler barn och ungdomar behöver föreningen fler möjligheter till träning. Tanken är att de 450 000 kronorna ska gå till en utepark bredvid Rimnershallen, på baksidan mot plastgräset.

– Just parkourdelen i föreningen växer kraftigt. Vi vill bygga en park som är mer lik den naturliga träningsformen av parkour, säger ordföranden Thomas Lindsta.

Förutsättningar för bidraget är att kommunen ger klartecken för bygget, att kommunen medfinansierar och att övrig finansiering säkras, skriver Thordénstiftelsen i ett pressmeddelande. En färdig anläggning skulle kosta mellan två och tre miljoner totalt, uppskattar Thomas Lindsta.

– Vi håller just nu på att säkra övrig finansiering, men detta är ett viuktigt steg för oss. Thordénstiftelsen ger oss en väldigt fin möjlighet. Vi hoppas vi ska komma i gång med bygget någon gång under 2017, säger han.

Föreningen håller huvudsakligen till i Rimnershallen med sin verksamhet. Men tittar också tillsammans med kommunen på att också kunna använda övriga inomhushallar.

– Andra utmaningar för att få detta att gå i hamn är att hitta fler bra ledare för ungdomarna, säger THomas LIndsta.

Varför tror du parkour har blivit så populärt?

– Jag tror att det är lite trenden i dagens samhälle – lite friare på något sätt i sin natur. Plus att det är ett bra alternativ till övrig idrott, säger Thomas Lindsta.

Thordénstiftelsen delar i höst ut totalt 4,3 miljoner kronor. I förra veckan berättade Bohusläningen om att Rössö och Hälle för miljonbelopp till sina verksamheter.

Även Kroppskultur får stöd till sin nya ungdomssatsning på 250 000 kronor under 2017. En satsning som Bohusläningen tidigare berättat om och som bland annat handlar om att få barnen att stanna i verksamheten längre.

– Det är jättekul att Thordénstiftelsen uppskattar denna nysatsning på våra ungdomar som vi gör i Kropps som består av två delar, rekrytering och fysprofil för ungdomar 13-16 år, säger Mikael Höglind, ordförande i GF Kroppskultur.

Även IFK Uddevalla och Oddevold får rejält med ekonomiskt stöd. Klubbarna får 300 000 kronor var bland annat ska gå till arbete med funktionshindrade samt integration.

LÄS OCKSÅ: