Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Storspel av Bundsen när Sverige vann

Landslaget, med Kroppsfostrade Jenny Alm och Johanna Bundsen, fick en flygande start på EM-äventyret när Spanien besegrades i första gruppspelsmatchen med 25–19 (14–10).

7900 åskådare fick se Sverige spelade hem två poäng i grupp A mot silvermedaljörerna från EM-slutspelet 2014. En av lagets mest tongivande spelare var målvakten Johanna Bundsen, som växte ut till en gigant i andra halvlek.

25-åringen var lyrisk efter slutsignalen och hyllade de svenska fansen.

– Hemmastödet var helt magiskt. Publiken är vår åttonde spelare i dag, säger Bundsen, som även blev utsedd till matchens spelare.

Jenny Alm, som startade matchen på vänsternio, svarade för fem fullträffar och blev lagets bästa målskytt ihop med högersexan Nathalie Hagman.

– Den här segern var jätteviktig. Spanien är ett bra lag och släpper bollen snabbt. De är jobbiga att möta, men vi får till försvarsspelet bra – och Bundsen är riktigt duktig i dag – framför allt i andra halvlek när vi behöver henne som mest, säger Jenny Alm.

Annars var det ett Sverige som inledde matchen nervöst och stundtals utan skärpa.

Spanien, anförda av bland andra 37-åriga målvaktsveteranen Silvia Navarra och duktiga Carmen Martins, såg till att det var målmässigt jämnt fram till den 25:e matchminuten.

Då gjorde svenskorna ett fyramålsryck, 12–8, som gav laget luft under vingarna inför andra halvlek.

Vad är det som gör att ni inte kommer loss i början av första halvlek?

– Det är väl kanske lite nerver som spelar in, men jag kan inte svara på det så precist. Men jag tycker att vi kommer in bättre i det efter 25 minuter, säger Bundsen om matchinledningen.

I andra halvlek kan Sverige spela ut – samtidigt går Johanna Bundsen från klarhet till klarhet i det svenska målet – med den ena svettiga räddningen efter den andra.

Spanien försöker störa men kommer inte närmare än 16–13. Sverige, med ett kokande blågult publikhav i ryggen, växlar upp på nytt och Bundsens storspel öppnar för ett ryck som tillslut leder till en skön premiärseger med 25–19.

På tisdag väntar Slovenien som förlorade mot Serbien med 34–36.

– Vi får prata igenom den här matchen i kväll. Och på måndag är det fokus på nästa motstånd, säger Johanna Bundsen.

Jenny Alm hade blandade känslor om sin prestation men var sammantaget nöjd.

– Det är lite upp och ner, men jag tycker att jag tog ansvar i slutet när det behövdes. Vi har satt oss i ett väldigt bra läge inför fortsättningen.