Stort medaljregn över Uddevallasimmare

"Uddevalla sim har gjort sitt bästa Sum-sim någonsin." Åtminstone om man frågar tränaren Adam Schön. När de svenska ungdomsmästerskapen i simning, även kallat Sum-sim, avslutades i helgen tog klubben med sig ett två guld, fyra silver och två brons hem till Bohuslän.

|

I fyra dagar har den svenska ungdomseliten i simning har varit på plats i Norrköping. Svenska ungdomsmästerskapen i långbana arrangerades utomhus på Centralbadet och Uddevalla sim hade flera simmare på plats. Sammanfattningsvis var Uddevallatränaren nöjd med prestationerna.

– Det var nog vårt bästa Sum-sim någonsin. Vi fick flera medaljer och i stort sett alla slog något form utav personbästa. Vad som var extra roligt var att vi blev 12:e bästa klubb i landet när alla resultat var klara, säger Adam Schön som berättar att förra året blev det 44 poäng för klubben.

– I år blev det 181 poäng och vi blev näst bäst i väst. Som mest har vi fått 93 poäng tidigare, så detta är vi otroligt stolta över, säger han och tillägger att det blev 80 procent personrekord på 45 starter.

Överraskade på tränaren

En simmare som stack ut under dessa fyra dagar var Lina Nielsen, 14 år, som simmade in på en tredje plats på 400m Medley.

– Hon överraskade verkligen på oss. Att hon dessutom tog hem bronset mot ett år äldre tjejer var väldigt bra gjort. Hon simmade riktigt bra, säger tränaren.

Lina Nielsen, 14 år, som simmade in på en tredje plats på 400m Medley.
Lina Nielsen, 14 år, som simmade in på en tredje plats på 400m Medley. Bild: Privat

På 200m Medley F14 simmade Linn Nielsen dessutom in på en sjätteplats på tiden 2:30.96.

Klubbkompisen och jämnåriga Sofia Abrahamsson, som nästa vecka åker till europeiska ungdomsolympiska festivalen EYOF i Baku, tog totalt fyra medaljer i Norrköping.

Det blev guld på 100m fjäril i F14-finalen. Då simmade hon in på tiden 1:05.22. På samma distans men annat simsätt, nämligen 100m ryggsim, blev det en silvermedalj för Sofia. Tiden blev 1:07.96. Hon tog också ett silver på 200m Medley. Men där hon överraskade mest var ändå på 100m frisim.

– Då slog hon till med både personbästa och klubbästa på tiden 58.03, säger en nöjd tränare.

Silvermedaljör

Det skulle bli ytterligare en fin placering för Sofia som på 400m frisim slutade på en femteplats på tiden 4:39.09. En annan silvermedaljör från Uddevalla var Oscar Gustafson.

– Han blev tvåa på 200m bröst sen tog han också brons på 100m bröstsim, säger Adam Schön.

På 800m frisim blev det sedan en 10:e plats för Oscar Gustafson, på tiden 9:07.10.

I lagkapp blev det som bäst en fjärdeplats för tjejerna på 100m Medley F15-finalen. Tjejerna tog även en femteplats på 200m frisim, då sänkte de också sitt lagpers med 13 sekunder meddelar Adam Schön. För killarnas del blev det en 15:e plats i P16-17-finalen på 100m Medley. Samma lag ställde även upp i 100m frisim och då blev det också en 15:e plats. Även här sänkte de sitt personbästa som lag med 15 sekunder.

På 400m Medley i F16-17 finalen slutade Uddevallasimmaren Marit Cuperus på en sjätteplats på tiden 5:14.38. På 200m Medley i F16-17 finalen slutade Marit på en åttonde plats. I F15-finalen på 100m ryggsim simmade Hilda Eriksson in på tiden 1:10.27 och därmed blev det en sjunde plats för henne. På 100m fjäril P15-finalen slutade Eddie Dahlström på femteplats.