Centrala Uddevalla kan bli spelplats för ett SM med kring 2 000 deltagare.
Centrala Uddevalla kan bli spelplats för ett SM med kring 2 000 deltagare. Bild: Andreas Carlsson

Stort svenskt mästerskap kan hamna i Uddevalla

Nära 2 000 deltagare kan komma att göra upp om SM-medaljerna – mitt i Uddevalla centrum.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Förra året backade Uddevalla ur friidrotts-SM. Nu är kommunen en av huvudkandidaterna när Svenska bouleförbundet söker spelplatsen för sitt svenska mästerskap 2021 – och Uddevallas ansökan sticker ut.

– Ja, vi tänker oss att arrangera mästerskapet mitt i stan, säger Dennis Fredriksson på Destination Uddevalla som står bakom ansökan i samverkan med Uddevalla Skidklubbs boulesektion.

Det låter kanske inte så märkvärdigt, men ett SM i boule kräver 160 grusbanor om 5 x 15 meter plus en centercourt på 8 x 15 meter med läktarplats för minst 500 åskådare. Därför får tävlingarna vanligtvis hållas utanför stadskärnorna.

Hur löser ni det?

ANNONS

– Vi tänker oss att lägga banorna på Kampenhofs parkeringsplats samt i allén vid Museiparken. Sedan tänker vi oss prova-på-verksamhet vid Hasselbackstrappan och en centercourt med läktare på Kungstorget.

Museieparken
Museieparken Bild: Lasse Edwartz

Underlaget består av ett nära tio centimeter tjockt lager grus som måste spridas ut – och sedan tas bort.

– Det är stora mängder som ska ut för att underlaget ska vara tillräckligt stumt för spel och samtidigt skydda marken under, men det och återställandet är tydligen ganska enkelt gjort med hjälp av sandbilar. Kostnaden för det landar kring 150 000 kronor av en total kostnad på en dryg halvmiljon.

"Det är extremt stort"

Uddevalla skiljer sig från de andra sökande platserna på ytterligare ett sätt.

– Ja, vi ber om att få flytta arrangemanget från juli till andra veckan av augusti.

Skälen till det är inte minst ekonomiska.

– Under de juliveckor som vanligtvis används för boule-SM är det redan mycket verksamhet i Uddevalla centrum och välfyllda hotell, genom att flyta fram mästerskapet räknar vi med att få ett inflöde av helt nya besökare och en förlängd sommarsäsong för näringsidkarna.

Det är nämligen inga små mängder besökare som väntar.

– Det är extremt stort. Sett till tidigare mästerskap är det mellan 1700 och 2000 deltagare i åldrarna 15 till 80 år plus anhöriga och andra som kommer. De stannar i snitt fem dagar och närmare 70 procent av dessa kommer att ta in på hotell vilket innebär att behovet av rum kommer att överskrida tillgången i tätorten. Det spiller över på boendeanläggningar i närheten samt på campingar och husbilsparkeringar, säger Dennis Fredriksson.

ANNONS

Kan locka turister

Enligt Destination Uddevallas beräkningar innebär ett mästerskap en turistekonomisk effekt på omkring 20 miljoner kronor.

– Besökarna kommer att följa tävlingarna, men också ha en närhet till centrum där man kan röra sig, handla och äta. Vi vill skapa ett evenemang som gör skillnad, det är den stora anledningen till att vi söker.

Uddevalla kommun har redan förbundit sig att stötta ett eventuellt SM med 350 000 kronor.

SM-tävlingarna hölls i fjol i Karlstad, under året i Linköping och 2020 är det Jönköping som är värd.

– Det är ytterligare några städer som konkurrerar och är det så att vi inte får arrangemanget 2021 så siktar vi på 2022. Det här är för bra för att inte söka igen om det behövs, säger Dennis Fredriksson.

Bouleförbundet ska göra sitt val under de kommande månaderna och ett besked är att vänta i mitten av januari.

Uddevalla SK:s boulesektion är entusiastiska inför möjligheterna att få vara medarrangör i ett mästerskap på hemmaplan.

– Ja, det är självklart bra och en möjlighet att locka in fler unga utövare, men inte minst ett lyft för Uddevalla, säger sektionsordföranden Lennart Kihlman.

ANNONS