Ljus framtid. Efter Henrik Stensons majorseger tror Marcus Kinhult på flera positiva effekter, för såväl han själv som Golfsverige.
Ljus framtid. Efter Henrik Stensons majorseger tror Marcus Kinhult på flera positiva effekter, för såväl han själv som Golfsverige.

Stortalangen sporras av Stenson

Marcus Kinhult missade själv Henrik Stensons bragdseger. Men vet att han kan dra nytta av den. – Han motiverar en att vinna, säger Skaftögolfaren.

ANNONS
|

När Bohusläningen når Marcus Kinhult på måndagseftermiddagen sitter han i taxin på väg till Challenge Tour-tävlingen i Le Vaudreuil, Frankrike.

Dygnet tidigare – när Henrik Stenson blev förste svensk att vinna en major i och med segern i The Open på Royal Troon – var han själv ute på banan, på Gullbringa GK utanför Marstrand.

– Men jag följde det, hål för hål i textform. Det är riktigt, riktigt bra gjort, säger Kinhult.

En högtidsstund väntar honom. Hela slutronden där Stenson höll undan från amerikanen Phil Mickelson och noterades för den i British Open-sammanhang rekordlåga sconen -20 finns inspelad och redo för avnjutning.

ANNONS

– Det blir ju inte lika spännande när man redan vet hur det gick. Men det är golfhistoria som har skrivits. Och jag kan sätta mig studera honom i lugn och ro när tillfället ges.

Vad tror du att det här betyder för svensk golf?

– Först och främst: förbannelsen är bruten (en svensk herrgolfare har nu vunnit en major), så det betyder jättemycket. Förhoppningsvis kan det också leda till att intresset för sporten ökar och att vi får en bättre tillväxt, att det blir ordentlig fart på juniorverksamheten. Det hade varit en fin positiv effekt.

Även för Kinhults personliga del finns det mycket att hämta ur 40-årige Stensons banbrytande seger.

– Han visar oss andra svenska golfare att det går. Nu har han hunnit först, det motiverar och sporrar en att tangera eller vinna ännu fler majors.

Under sommarens Nordea Masters gavs den 20 år Kinhult yngre möjlighet till att stifta närmare bekantskap med förebilden när de gick ett inspelsvarv tillsammans.

– Trots att han är så pass upptagen lyckades han klämma in ett varv med oss yngre. Det var häftigt att få lära känna honom lite. Vi pratade inte nödvändigtvis bara om golf, utan hann också med lite skitsnack, vilket var kul med en idol.

ANNONS

Fick du några tips?

– Några smågrejer, men inget konkret. Det handlade mer om att titta och lyssna. Att se vad han har för slag i bagen och hur han tänker.

Det råder inga tvivel om att en förebild av Stensons slag är viktig.

– Han är den största för oss svenskar och har ett bra beteende och bra slag som jag vill ta efter, utan att jag för den sakens skull ska kopiera allt han gör.

För Kinhults egna del väntar efter helgens tävling i Frankrike fortsatt spel på Challenge Tour, i åtminstone tre veckor framöver.

ANNONS