Julius Strömberg, 27 år, deltog i början av sommaren på de nordiska mästerskapen i ultratrial. Då vann han också. Bild: Privat

Strömberg har hittat sitt kall – långlöpning i skogen

55 kilometer långlöpning i skogen. För Julius Strömberg, tävlande för Hälle IF, var det inte några problem att knipa första platsen när han i helgen deltog på RM i ultra trail i skånska Genarp.

|

Tävlingsformen ultra trail innebär löpning i kuperad terräng. Julius Strömberg, som först i år fått sitt stora genombrott i tävlingsformen, förklarar att tävlingen kan liknas med ett maraton, när det gäller distansen, men att deltagarna inte springer på asfalt. Istället befinner de sig i skogen, på stigar och bland höjdkurvor.

Den kortaste sträckan i ulta trail är på 43 kilometer, men i helgen sprang Julius Strömberg 55 kilometer.

– Det är en tuff tävling som jag verkligen har fått upp ögonen för. Jag tycker att det är så roligt att ta på sig ryggsäcken och springa ut i skogen, säger han och berättar att han hållit på löpning hela sitt liv och att det roligaste är just att vara ute längre sträckor.

Helgens riksmästerskap vid Romeleåsen bjöd på en 27,5 kilometer lång bana, som skulle springas två varv. Julius Strömberg inledde tävlingen genom att ta rygg på Carl Sörman, som är en av Sveriges främsta inom området. Löparna höll ihop tills det var dags att gå på det andra varvet.

Fick ett försprång

I samband med att löparna skulle fylla på med extra vätska, kunde Julius Strömberg trycka på lite extra och fick då ett försprång på tio sekunder. Han berättar att han försökte hålla ett jämt tempo, men att han inte visste hur långt före han var.

– Eftersom jag springer själv och inte har så mycket kontakt med omvärlden är det svårt att veta. Men jag hade ett riktigt bra supporterteam, i form av min flickvän och min familj. De var till stor hjälp under loppet.

Carl Sörman kunde inte komma i kapp och Julius Strömberg vann med sju minuter. Hans tid skrevs till 4.16,25. Riksmästerskapet i helgen var den tredje tävlingen på två månader som Strömberg genomfört. deltog i början av sommaren på de nordiska mästerskapen i ultratrial. Då vann han också.