På fredagen går starten vid Stensnäsvallen i Bovallstrand och målgång sker vid hamnen i Hunnebostrand.
På fredagen går starten vid Stensnäsvallen i Bovallstrand och målgång sker vid hamnen i Hunnebostrand. Bild: StrandtillStrand

Strand till strand – en utmaning mellan två bohuslänska pärlor

Att varva simning med löpning har blivit en allt populärare tävlingsform. Det kallas swimrun och för andra året i rad vill nu initiativtagarna till eventet Strand till strand lyfta den naturliga mötesplatsen mellan två bohuslänska pärlor.

ANNONS

Förra årets premiär gav arrangörerna både lärdom och mersmak. I år är de mer förberedda med närmare 150 funktionärer som ska göra allt för att deltagarna ska känna sig så säkra som möjligt när de varvar simning med löpning, berättar Fritjof Ahlstedt, initiativtagare till Strandtillstrand som är ett swimrunevent som går mellan Bovallstrand och Hunnebostrand på fredagen.

Inför premiären förra året. Från vänster: Fritjof Ahlstedt, initiativtagare, Daniel Larsson från Bovallstrands IF och Henrik Vangenmo från IK Granit.
Inför premiären förra året. Från vänster: Fritjof Ahlstedt, initiativtagare, Daniel Larsson från Bovallstrands IF och Henrik Vangenmo från IK Granit. Bild: Sara Lundin

– Vi är väldigt stolta över eventet. Det som gör det så speciellt är att det inte, som i andra swimruntävlingar, kräver stor fysisk insats. Exempelvis att man är elitsimmare eller elitmotionär. Detta ska vara ett event för alla, påpekar han.

ANNONS

Föreningar stöttar tävlingen

En annan sak som han vill lyfta fram är det faktum att det är så många lokala föreningar som stöttar tävlingen. Allt från fotbollsklubbar, till en fältrittklubb och även en tennisklubb med flera.

– Vi är många som gör detta tillsammans och vi försöker verkligen att lyfta både Hunnebostrand och Bovallstrand. Har vi planeringsmöten så sker dessa i båda kustsamhällena, säger han.

Att eventet drivs tillsammans med lokala föreningar är också det som Fritjof Ahlstedt tror gör eventet mer hållbart. Han tror också att tävlingen kan öka intresset för naturupplevelser.

Räknar med närmare 200

I takt med att antalet funktionärer har ökat har också deltagarantalet stigit. Förra året tog sig 164 personer i mål. I år kommer det att bli närmare 200 personer räknar Fritjof Ahlstedt med. Under onsdagen meddelande han att det är närmare 100 lag som anmält sig till tävlingen.

Efter Hästedalens badplats nås skulpturplatsen Udden vidare mot Hunnebostrands inre hamn där man kan plinga i klockan på en brygga. Här är en bild från förra årets tävling.
Efter Hästedalens badplats nås skulpturplatsen Udden vidare mot Hunnebostrands inre hamn där man kan plinga i klockan på en brygga. Här är en bild från förra årets tävling. Bild: Martin Lindovsky

Alla lag tävlar två och två: antingen i damklass, herrklass eller mixklass. På fredagen går starten vid Stensnäsvallen i Bovallstrand och målgång sker vid hamnen i Hunnebostrand. Med andra ord, från en strand till en annan och med en totalsträcka på 15 kilometer.

Den längsta simsträckan är på 400 meter och inga hjälpmedel får användas, förutom våtdräkt.

ANNONS

– Min förhoppning är att deltagarna ska känna en vilja och lust att träffa andra personer. Att de kan skapa nya relationer och därmed kommer eventet att bli en naturlig mötesplats.

Fakta om loppet Strand till Strand

Starten 15:00 vid Stensnäsvallen i Bovallstrand

Målgång vid hamnplan Hunnebostrand

Löpning totalt cirka 13 kilometer

Simning totalt cirka 2 kilometer

Totalt 10 simsträckor

Föreningar som står bakom eventet: Bovallstrands IF, Hunnebostrands GOIF, Hunnebo Judo, Sotefjordens Seglarsällskap SFS, Sotenäs Fältrittklubb, Bovallstrands SK och Hunnebostrands Tennisklubb

ANNONS