Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sand mellan tårna. Footvolley spelas på samma plan och med samma regler som beachvolleyboll förutom att man inte får använda armar och händer. Här är det Elin Gustafsson och Amanda Ekelund som spelar i Brasilien.

Strandsporten som tar Elin ut i världen

Först till Brasilien, sedan till Holland. Den spektakulära sporten footvolley tar Ljungs­kiletjejen Elin Gustafsson runt jorden och tillbaka.

Bohusläningen skrev om Elin Gustafsson i augusti då hon befann sig i Rio de Janerio för ett stort footvolleyevent. Sporten som är stor i Brasilien men relativt ny i övriga världen.

Tillsammans med Amanda Ekelund från Malmö fick hon representera Sverige i en tävling som klassas som sportens största någonsin.

Det svenska paret blev femma i skarp konkurrens med de bästa footvolleyspelarna i världen.

– Det var helt fantastiskt! Vi tränade och spelade med de bästa spelarna i den finaste miljön. En dröm. De var väldigt öppna och lät oss vara med, berättar Elin Gustafsson som stannade i Brasilien i två veckor.

Besöket gav mersmak.

– Jag vill tillbaka och stanna där en längre period för att kunna träna och utvecklas ännu mer. Jag gillar naturen, maten och människorna där, säger hon.

Stora ex-fotbollsspelare som Ronaldinho och Romario är affischnamn för sporten som är stor bland befolkningen i Brasilien.

Elin är ursprungligen från Ljungskile men bor numer i Göteborg. Det blev inte många veckor hemma innan footvolleyn tog henne ut i världen igen, den här gången till Holland.

Två silvermedaljer blev resultatet där efter en mix- och en rotationsturnering som kallas Queen of the beach.

Väl på hemmaplan igen vill Elin Gustafsson locka fler till fotbollens korsning med beachvolleyboll. I Göteborg finns Sveriges största inomhushall för beachvolleyboll och därmed goda träningsmöjligheter.

– Jag vill sprida sporten så att fler kan börja spela. Jag hoppas att kunna starta en nybörjargrupp nästa år och att arrangera en egen turnering i Göteborg. Eventet i Brasilien har öppnat upp ögonen eftersom det kom efter fotboll-VM och OS, berättar Elin Gustafsson.

Dessutom har footvolleyn öppnat upp världen för Elin.

– Verkligen! Jag älskar att resa och att träffa nya människor. Folk kontaktar mig ofta nu och många ställer frågor om hur man börjar och var man kan spela. Så var det inte för ett par år sedan. När jag var på flygplatsen i Amsterdam var det några som undrade vad jag hade gjort där och sedan hade de koll på footvolleyn också och det var kul.