Göteborgsvarvet har start och mål vid Slottsskogsvallen.
Göteborgsvarvet har start och mål vid Slottsskogsvallen. Bild: CARL SANDIN

Styrelsens besked: Vi siktar på ett Göteborgsvarv i höst

Göteborgs Friidrottsförbund har gett ledningen för Göteborgsvarvet uppdraget att försöka få till stånd ett halvmaraton redan i höst. Men trots att restriktionerna snart ska tas bort är vården fortsatt skeptisk till ett så stort arrangemang.
– Det hänger på att vi kan rekrytera tillräckligt med sjukvårdspersonal till vårt lopp, säger Göteborgsvarvets vd Martin Bergman.

ANNONS
|

Det var tisdags GP kunde berätta att Göteborgsvarvets ledning, efter regeringens besked om att lyfta de flesta av de återstående coronarestriktionerna den 29 september, gör ett försök att arrangera det populära motionsloppet någon gång i höst.

På onsdag kväll behandlades frågan i Göteborgs friidrottsförbunds styrelse, nu meddelar Varvsledningen att den har fått i uppdrag att sondera möjligheten att arrangera ett fysiskt Göteborgsvarv hösten 2021.

– Vi har tryckt på start. Men det är inte bara att göra. Sedan måste vi få ett datum som staden kan klara av, samt att många instanser måste säga ja, säger Göteborgsvarvets vd Martin Bergman.

ANNONS

En av dessa instanser är sjukvården, som när beskedet att ställa in årets upplaga kom i slutet av augusti, var mycket tydlig i sitt nej. Budskapet är liknande nu.

– Sjukvården är fortfarande väldigt tveksam till att ha masslopp. Det hänger på att vi kan rekrytera tillräckligt med sjukvårdspersonal till vårt lopp. Vi vilar i deras välvilja. Får vi inte tillräckligt med folk kan vi inte köra, säger Martin Bergman.

Förutom ett klartecken från sjukvården krävs ja från polis, kollektivtrafik, trafikverk och länsstyrelse. Diskussioner med dessa pågår.

Hur många löpare kalkylerar ni med?

– Vi har fortfarande 35 000 som är anmälda. Övriga lopparrangörer har sett att många löpare inte kommer. Oavsett måste vi rimligen ha en organisation som klarar 35 000 deltagare, säger Martin Bergman.

Är tanken att man ska kunna springa både det digitala varvet nu i september och det faktiska i oktober?

– Det digitala loppet har vi redan lanserat. Det ligger kvar. Det här skulle då vara ett annat lopp.

Tar ni ut en ny startavgift för dem som vill springa båda loppen?

– Nej, absolut inte. Vi kommer inte ta ut mer pengar från löparna.

Även Göteborgvarvet Marathonlopp, som var planerat till 19 september, ställdes in. Frågan är hur det blir det med nu.

ANNONS

– Det får vi återkomma till. Den dialogen har vi också med sjukvården. Framför allt att se hur mycket vi mäktar med. Vi kommer titta specifikt på det loppet, vad som är bäst för löparna, för att hitta en lämplig väg. Den blir knepig. Med tanke på att det är svårt att hitta hur många datum som helst.

Är ett alternativ att köra tävlingarna samtidigt?

– Det är en av möjligheterna. En annan är att vi har den planen som vi hade. Att vi har två datum.

Om man är anmäld till båda loppen, får man tillbaka startavgiften för det ena då?

– Det är också något som vi behöver titta på. Där har vi inte ett besked än. Det är klart att blockerar vi möjligheten att vara med på det ena får vi hitta något sätt att kompensera eller åtminstone hjälpa de löparna. Här ber jag att få återkomma.

När har ni ett besked till löparna?

– Det beror hur snabba de här processerna är, när vi undersöker de här möjligheterna. Vi kan inte vänta i evig tid. Vi får försöka pressa på så mycket vi kan. Sjukvården har lagt sina scheman hur de jobbar. Den delen är knivig. De ställer upp gratis.

ANNONS

Kan du taxera möjligheterna till att det verkligen blir ett lopp?

– Det är verkligen svårt att säga. Jag kan inte ge någon procentsiffra. Det är inte helt klart. Så mycket kan jag säga. Vi kommer försöka få till något. Sedan är det tyvärr inte upp till oss utan hänger på staden och sjukvården. Vi som organisation är redo att leverera om vi får ett datum, säger Martin Bergman.

ANNONS