Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Styrka. Irvina Bajarmovic, tidigare Orust FC och Rössö, tränar tillsammans med fystränaren Jane Törnqvist.

Styrkan ska bli GFC:s styrka

Kopparbergs Göteborg FC är starkare än någonsin. – När jag började i klubben för tio år sedan höll inte någon på med styrka, säger fystränaren Jane Törnqvist.

Sexa 2015, femma 2016, 2017 skall starkare spelare få Kopparbergs Göteborg FC att ta minst ett kliv till.

– Vi tror mycket på styrka, säger lagets tränare Stefan Rehn i samband med veckans ena styrketräningspass på Katrinelundsgymnasiet.

Jane Törnqvist ansvarar för upplägget och märker skillnad.

– De mer rutinerade har fått sådan kroppskännedom att de vågar jobba lite tyngre. För de unga gäller det att jobba upp grundstabiliteten, eftersom det är mycket teknik i lyften, säger hon.

– Man får inte ha bråttom, och inte stirra sig blind på kilo. Jag är jättenoga med att det är korrekta lyft och bra teknik.

Rebecka Blomqvist känner att hon har blivit en bättre fotbollsspelare genom styrketräningen.

– Det här är jätteviktigt. Nu har jag jobbat med Jane i två och ett halvt år och fått grundstyrkan. Jag behöver bygga på den nu. Det är så härligt att se att alla börjar göra det. Vi kommer bli bättre tillsammans, säger anfallaren.

Hur mycket bättre blir du som fotbollsspelare av styrkan?

– Dels förebygger man skador. På planen känner man att man orkar gå in i närkamper, stå emot och täcka boll. Bygger jag upp en styrka blir jag bättre på att täcka boll och springa.

Jane Törnqvist spelade 109 A-landskamper för Sverige. Hon kan inte översätta styrketräningen i poäng, men ser flera fördelar.

– Förhoppningsvis slipper vi många belastningsskador. Det viktigaste är att kunna spela alla matcher och hålla en hel säsong.

– Fotboll är en fysisk sport, men handlar inte bara om yttre våld. Alla säger att de vill bli explosivare och snabbare, men du måste kunna hantera farten. Är du jättesnabb och har dåliga bromsar pajar du. Det är det jag försöker få dem att förstå, säger Jane Törnqvist.

Om du jämför den här gruppen med när du började med det här. Finns det en större förståelse och mer motivation nu?

– Mitt mål är att de skall finna glädjen att det är kul. Och det tycker de flesta. Jag började i klubben för tio år sedan. Då höll inte någon på med styrka. Där började det. Det är någon tjej kvar från den tiden. Hon är jätteduktig nu. Det finns rolig styrketräning också, säger Jane Törnqvist.

Anfallaren Irvina Bajramovic tillhör de nya.

– Jag har aldrig kört med stångteknik och sådant förut. Jane jobbar ganska mycket med oss nya, vilket jag uppskattar jättemycket. Man känner att det ger resultat.