Hanna, tv, och Elvira Öberg firar pallsuccén.
Hanna, tv, och Elvira Öberg firar pallsuccén. Bild: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT

Succé för systrarna Öberg: "Så himla kul"

Etta och trea. Skidskyttesystrarna Öberg slog till med en riktig succé i världscupsprinten i Finland. För första gången i karriären fick Hanna och Elvira dela prispall.
– Det är något man drömt om, säger storasyster Hanna Öberg, som tog hem segern, till TT.

ANNONS

För Hanna Öberg var det här andra raka sprintsegern i världscupen. Även i förra helgens premiär, som också den kördes i finländska Kontiolax, var den svenska stjärnan snabbast.

– Det var en stor grej för mig senast, att få vinna första sprinttävlingen. Så att jag gjorde det igen är väldigt kul, säger hon.

"Stolt storasyster"

Öberg satte tonen direkt från start, stod för felfritt skytte, och var till slut 9,6 sekunder före tvåan Anaïs Chevalier-Bouchet, Frankrike, i mål.

– Att jag gick in och sköt fullt känns jättebra. Jag känner mig väldigt trygg på vallen. När jag kom in för det stående skyttet blåste det, men jag väntade lite och sedan var det som normalt, säger hon.

ANNONS

Bakom Hanna Öberg fullbordade alltså Elvira systersuccén, då hon trots en bom körde i mål som trea – knappt 28 sekunder bakom systern – och därmed tog karriärens första pallplats i världscupen.

– Det känns så klart jättebra. Jag är jättenöjd. Och att jag får del det hela med Hanna gör det ännu bättre. Vi är jätteglada för varandra, det är så kul att få lyckas tillsammans, säger Elvira Öberg.

Hanna Öberg fyller i:

– Jag är en stolt storasyster just nu.

Systrarna har tränat tillsammans hela sommaren och hösten.

– Vi har pushat varandra, och det har gett oss båda väldigt mycket. Förut har det kanske varit så att Elvira har haft nytta av mig, men nu börjar jag ju få nytta av henne också. Hon är så otroligt stark, säger Hanna Öberg.

– Ja, nu får hon se upp, skojar Elvira Öberg på frågan om när hon kommer att besegra sin storasyster i tävlingssammanhang.

Fira med joggingtur

I och med segern drygar Hanna Öberg ut ledningen i den totala världscupen. Avståndet ner till tvåan Chevalier-Bouchet är nu uppe i 41 poäng. Men varken det eller Elviras succélopp kommer att firas.

– Nej, det blir nog svårt. På grund av restriktionerna får vi ju inte ens bo i samma rum. Men vi har sagt att vi ska ta en joggingtur tillsammans i varje fall, säger Hanna Öberg.

ANNONS

Mona Brorsson blev tredje bästa svenska på 14:e plats. Johanna Skottheim slutade på 20:e plats och Anna Magnusson på 23:e. För Linn Persson gick det tyngre, hon sköt totalt tre bom och fick nöja sig med 40:e plats.

Till helgen väntar nu både jaktstart och stafett för damerna.

Mikael Widerberg/TT

Fakta: Så fortsätter helgens världscuptävlingar

5 december: 13.20: 12,5 kilometer jaktstart, herrar, 15.15: 4 x 6 kilometer stafett, damer

6 december: 12.45: 4 x 7,5 kilometer stafett, herrar, 15.15: 10 kilometer jaktstart, damer

ANNONS