Växjös förstakedja med Robert Rosén, Andrew Calof (i mitten) och Elias Pettersson jublar efter 1–0 borta mot Malmö. Växjö vann med 4–2.
Växjös förstakedja med Robert Rosén, Andrew Calof (i mitten) och Elias Pettersson jublar efter 1–0 borta mot Malmö. Växjö vann med 4–2.

Succérookien: "Det flyter på bra nu"

Två nya mål och en framspelning. Succérookien Elias Pettersson anförde Växjö till 4–2-segern borta mot Malmö.

ANNONS
|

Efter två mål och en framspelning mot Malmö är Elias Pettersson nu uppe i totalt 27 poäng på sina 20 spelade matcher för Växjö denna succéhöst.

- Jag försöker bara göra det så bra jag kan i varje byte utan att tänka på att jag måste göra mål eller poäng. Jag försöker bara göra det jag är bra på och skapa chanser – då kommer poängen, säger Pettersson.

ANNONS

"Går snabbt i hockey"

I toppen av SHL:s poängliga har 19-åringen nu 33-årige Joakim Lindström, Skellefteå, framför sig på 28 poäng och 30-årige Ryan Lasch, Frölunda, på 26 poäng precis bakom sig.

- Klart att jag vet att jag är där uppe, men det går snabbt i hockey, säger Växjöforwarden.

Han inledde kvällen i Malmö arena med en assist. Drygt halvvägs in i den första perioden grundlurade Pettersson backen Stefan Warg med en tunnel innan han serverade kedjekamraten Andrew Calof öppet mål fram till 1–0.

- Jag ser att backen är stillastående och försöker få en förflyttning på honom.

Knappt tre minuter senare nätade 19-åringen själv när pangade in 2–0 efter en diagonalpassning från Robert Rosén.

- Det är Calof som först vinner pucken bakom målet. Bra jobb där, säger Pettersson.

ANNONS

Mellan benen

I den andra perioden reducerade 18-åringen Marcus Sylvegård, som kallats hem från allsvenska Oskarshamn, med sitt första mål i Malmös A-lag. Drygt fyra minuter senare stängde Pettersson mötet genom att sätta dit 3–1 i ett friläge.

- Jag försökte vänta ut målvakten (Jonas Gunnarsson) och lägga den mellan benen. Och det gick hem, säger 19-åringen.

Växjötränaren Sam Hallam:

- Han har ju den här nivån i att kunna göra en kille från egentligen vilken situation som helst och är en otroligt bra frilägesspelare också, säger Hallam.

Pettersson har endast gått poänglös i fem av sina 20 matcher denna SHL-säsong.

- Han är väldigt jämn i sitt spel för att vara så ung, säger Hallam.

ANNONS

Malmö fick chansen att spela i numerärt överläge fyra gånger under mittenperioden och avslutade den i spel fem mot tre, men kom aldrig närmare än Christoffer Forsbergs 2–3-reducering.

- Vi behöver sätta chanserna i powerplay och det är lite snöpliga mål vi åker på efter att vi haft tryck mot deras mål, säger Malmötränaren Peter Andersson.

TT
ANNONS