Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Vinnaren Jonna Sundling flankerad av tvåan Stina Nilsson och trean Sadie Bjornsen.

Sundlings succé: "Bara att kötta på upploppet"

Allt var upplagt för Stina Nilsson att defilera mot mål. I stället blev det Jonna Sundlings största framgång i karriären som fick kröna en makalös svensk, sprintdag i Lillehammer.

Som 26:a i kvalet var marginalen knapp för Jonna Sundling när hon tog sig vidare.

Där och då kände sig inte Jonna Sundling helt på topp.

- Jag gjorde ju en prolog som var sådär. Då sjönk självförtroendet lite. Men jag tänkte att nu ska jag åka fortare. Känslan blev bara bättre och bättre, säger Sundling till TT efter att några timmar senare överraskat alla inklusive sig själv och tagit karriärens första världscupseger.

"Trodde inte"

När Stina Nilssons lucka växte och växte i finalen såg detta ut att bli OS-mästarens dag. Efter att ha snubblat senast i Ruka var det en revanschlysten Nilsson i Lillehammer.

Samtidigt, längre bak i "klungan", avancerade Jonna Sundling i det svenskrika finalfältet.

- Jag visste att jag åkte med väldigt starka personer som... ja, åker fort. Så jag försökte bara hänga på. Sedan ville jag också skapa en bra position inför sista backen, säger Sundling, som hittade just det med Nilssons rygg i blickfånget ner mot stadion.

- Då kände jag att jag ändå kunde hamna på pallen. Men jag trodde inte där och då att jag kunde vinna.

När väl upploppssträckan var påbörjad hade Sundling både ytan och kraften att forcera för segern. Och Nilsson kunde inte svara, i slutändan besegrad med 34 hundradelar.

- Det var bara att kötta på upploppet, säger Sundling.

TT: När på upploppet fattade du att det skulle bli seger?

- Inte förrän jag var i mål. För precis när jag gick om växlade hon upp tempot. Då fick jag trycka på ännu mer.

I mål hade hon inte bara sin första världscupsseger utan också ett skapligt formkvitto efter den förkylning som stoppade henne från säsongspremiären i Bruksvallarna.

- Det känns jättehärligt att formen inte förstördes helt av det, säger Sundling.

Svensksuccé

Sundlings seger var symbolisk för en makalös sprintdag för de svenska damerna. Åtta av tio åkare tog sig vidare från kvalet, och sju av gick även vidare till semifinal. Vidare till final var förutom Sundling och Nilsson, även Evelina Settlin (som slutade fyra) och Hanna Falk (sexa).

- Det var jätteroligt att ha så många svenskar bredvid sig. Det var nästan som om vi vore på läger och skulle köra intervaller, säger Sundling och skrattar.

Stina Nilsson var inte beredd på Sundlings avslutning.

- Jag har haft en bra känsla hela dagen och jag ville verkligen grilla de andra idag. Jag hade inte så bra koll på att Jonna var så nära. Det var lite snöpligt att inte vinna, säger Stina Nilsson till SVT.

Sprint är ingen favoritdistans för Charlotte Kalla. Men semifinalplatsen gav 13 bonussekunder inför helgens avgörande i minitouren samtidigt som Therese Johaug, utslagen i kvalet, blev helt utan.

- En godkänd start, säger Kalla till SVT inför lördagens millopp i fri stil.