Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rikard Grönborg presenterade säsongens första landslagstrupp under måndagen.

Superlöftet högaktuell för OS

Han är bara 17 år gammal – men redan nu mogen för att utmana om en OS-plats. Frölundas supertalang Rasmus Dahlin bryter mönstret på fler än ett sätt.

Ett halvår efter VM-guldet i Köln tar Tre Kronor ny sats för att jaga ädla medaljer i Sydkorea – i den första OS-turneringen utan NHL-spelare sedan 1994.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg har bara två turneringar på sig att testa spelare. Till Karjalaturneringen nästa vecka finns en hel del intressanta namn med, som en målvakt från Kina, två återvändare och så då superlöftet från Frölunda.

Rasmus Dahlin blev den yngste landslagsdebutanten i modern tid – den tredje yngste genom alla tider – när han fick landslagsdebutera i våras i dubbellandskamperna mot Vitryssland.

Håller Youtube-klass

Nu är den spelskicklige backen högaktuell för OS i februari.

- De här higlightgrejerna man ser på Youtube är ju något som Rasmus står för när han tar sig igenom olika försvar. Det är en supertalang som passar in i vårt sätt att tänka och spela där vi söker spelande backar. Vi tror att han kan bryta mönstret, sade Grönborg.

Det gör Dahlin bara genom att bli uttagen i Tre Kronor på den här sidan nyår. I vanliga fall brukar de spelare som har junior-VM (spelas runt årsskiftet) framför sig få spela med Juniorkronorna fram till dess. Sedan blir de aktuella för Tre Kronor.

- Det är klart att han ska spela JVM och göra bra ifrån sig där för att vara aktuell till OS också. Men det var läge att ge honom chansen fullt ut nu och bidra med något som kanske inte de andra backarna har, sade Grönborg.

Debutant från Kina

Dahlin är en av fyra uttagna spelare som har CHL-match nästa tisdag. Den kvartetten kommer därför inte att spela inledningsmatchen mot Tjeckien i Örebro nästa onsdag, utan i matcherna mot Kanada och Finland i Helsingfors.

Tre andra spelare i truppen sticker också ut:

+ Målvaktsdebutanten Magnus Hellberg, till vardags i kinesiska KHL-klubben Kunlun Red Star. Hellberg, som tidigare tillhörde New York Rangers organisation, är sexa i KHL:s målvaktsliga med en räddningsprocent på 93,5.

+ Forwardsstjärnorna Joakim Lindström, Skellefteå, och Robert Nilsson, Zürich, som tidigare tackat nej till landslaget och nu gör comeback.

Två profiler som saknas är vårens VM-guldprofiler, lagkaptenen Joel Lundqvist och målvakten Viktor Fasth.

- Joel har CHL-match och en småskavank han behöver ta hand om. Viktor behöver få spela mycket i Växjö eftersom han var lite i skuggan i CSKA i fjol. Båda är så klart med i OS-planerna, sade Grönborg.