Svantes passion för tröjor blev mer än en hobby

Svante Pettersson är ett namn som kanske inte är bekant för alla sportälskare. Han verkar i bakgrunden – men påverkar i högsta grad hur supportrarna ser på sina lag. Hans arbete med matchtröjor syns i såväl allsvenskan i handboll som i division 1-fotbollen – och fler lag kan det bli.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Till vardags är han marknadschef på ett Uddevallabaserat företag som levererar produkter till frisörer över hela landet – men vid sidan om det brinner han för matchtröjor.

– Ja, det är min lilla hobby, säger Svante Pettersson och lastar upp matchtröjor på bordet.

Matchtröjor är inte bara för spelare utan en marknad som globalt omsätter miljardbelopp varje år. För de allra största klubbarna är tröjförsäljningen en viktig intäkt då fansen köper tröjor. En del köper alla varianter med bortatröjor och målvaktströja.

Sydde en målvaktströja i skolan

För Svante Pettersson började det tidigt. Redan i mellanstadiet sydde han en målvaktströja och senare ritade han egna varianter på befintliga tröjor. Allt fick ny fart runt 2010 när det gick att designa med digital hjälp via rit- och bildbehandlingsprogram.

ANNONS

– Jag gjorde så kallade mockups (prototyper) för att få utlopp för min kreativitet och tog fram matchtröjor för egna och andras lag i datorspelet Football manager.

När han lade ut sina designförslag på sociala medier blev det en hel del uppmuntran och ett av lagen i hans hjärta, IFK Göteborg, hörde till slut av sig för tre år sedan.

– De gjorde ett omtag kring hur klubbtröjan ska se ut, vilken blå färg, hur många ränder och sådant. Då bad de mig medverka med layout och illustrationen i en bok som heter Historiska dräkter med klubbens tröjor genom tiderna. Det blev även ett antal posters av de bästa.

Då hade han också hunnit bli tröjdesigner på riktigt. Via sitt engagemang i Oddevolds marknadsutskott och när det kom till att designa en ny tröja erbjöd han förstås sina tjänster. Klubbens materialsponsor kunde inte erbjuda den grundutseende klubben vill ha så istället fick klubben vända sig till en tredjepartsleverantör.

Frilansar för en tröjtillverkare

Efter försäsongströjor och matchställ till Oddevold ville Kroppskultur också ha A-lagströjor med design av Svante Pettersson.

– De ledde i sin tur till att deras materialsponsor hörde av sig så nu har jag jobbat som frilansare för dem i ett och ett halvt år. Så nästa säsong har jag gjort tröjdesign till Aranäs, Kärra och H43 och det kanske blir något elitlag till.

ANNONS

Vissa klubbar håller hårt på sin design, andra är mer flexibla.

– Handbollen har å andra generellt inte samma tradition och kreativitet som fotbollen som är mer mode.

– Man vill ju göra något som spelarna tycker är snyggt.

Tekniken som används heter subliminering och går ut på att allt i den färdiga designen trycks in i tröjans material. Det ger friare tyglar för designern och bättre hållbarhet för till exempel klubbmärke, reklam och nummer som också trycks på samma sätt.

Hjälpte till med Frölundas nya klubbmärke

Nu är Pettersson också inblandad i ishockeytröjor. När Frölunda nyligen och under stor uppmärksamhet bytte klubblogo valdes en variant från Uddevallafödde grafikern Efraim Larsson.

– Jag gratulerade honom och erbjöd mig att hjälpa till så nu har det varit en del möten där vi gemensamt slipat på några detaljer. Det ska bli häftigt att se laget åka ut på isen med den nya loggan, säger Svante som gjort sin pojkdröm till ett kreativt extraknäck.

– Det har ju varit mycket slumpen bakom allt som har hänt, men det är väldigt roligt och det hade varit lockande att få göra det på heltid.

Drömjobbet?

– IFK Göteborg. Väldigt kul, men också väldigt svårt.

Svantes tröjfavoriter

8: Handbollslandslaget 1993

Handbollslandslagets tajta tröjor som användes under VM 1993.
Svantes tröjfavoriter

7: Inter 2020–2021

Inter hade, under säsongen 2020–2021, bytt ut sina traditionella ränder mot ett sicksackmönster.
Svantes tröjfavoriter

6: Tre Kronor, 1987

De vita axlarna var framträdande på Tre Kronors matchtröjor under 1987.
Svantes tröjfavoriter

5: Sampdoria, 1995–1996

Traditionella Sampdoriatröjorna var som snyggast 1995–1996, tycker Svante Pettersson.
Svantes tröjfavoriter

4: Nederländerna, 1988

Nederländernas tröjor från 1988, här med Ruud Gullit, missar precis pallplatsen.
Svantes tröjfavoriter

3: IFK Göteborg, Champions league, 1992–1993

Svantes drömjobb är att designa Blåvitts matchtröjor. Klubbens CL-tröjor från 1992–1993 hamnar på tredjeplats.
Svantes tröjfavoriter

2: AC Milan, 1991–1992

Svart och rött. AC Milans tröjor från början av 90-talet osar tradition – och belönar dem med en andraplats.
Svantes tröjfavoriter

1: Borussia Dortmund, 1992–1993

Snyggast? Borussia Dortmund, 1992–1993.
ANNONS