Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vid det ryska antidopningslaboratoriet i Moskva fick Wada data, men först efter att tidsfristen löpt ut. Arkivbild.

Svensk antidoping: Bekymmer för trovärdighet

Svensk antidoping och ytterligare tolv nationella antidopningsorganisationer vänder sig emot att Wada inte straffade Ryssland som inte följde överenskommelsen.

Den internationella antidopningsorganisationen Wadas personal fick inte tillgång till all data vid Rusada, den ryska antidopningsorganisationen, förrän efter att tidsfristen löpt ut vid årsskiftet.

"Det är ännu en gång ett bekymmer för trovärdigheten av det globala antidopingarbetet att Ryssland inte följer spelreglerna", säger Christine Helle, chef vid Svensk antidoping, i ett pressmeddelande.

Samtidigt anser hon att det är bra att Wada får tillgång till uppgifterna i den ryska databasen för att få till ett avslut på den ryska dopningsskandalen.

"Vi förväntar oss att Wadas granskning blir transparent och att idrotten äntligen får veta vilka ryska utövare som var dopade och vilka som var rena", säger Helle.

Avstängningen av Rusada hävdes i höstas på premissen att Wada skulle få tillgång till alla data angående ryska dopningsprover. Enligt en tidigare rapport har det förekommit en omfattande och statsstödd dopningsverksamhet i Ryssland.