Farhiya Abdi, Anna Barthold och Amanda Zahui bidrog alla till att Sverige slog Kroatien borta i första EM-kvalmatchen i basket. Arkivbild.

Svensk drömstart i EM-kvalet

De svenska basketdamerna fick en drömstart i kvalet till EM 2019. Borta mot Kroatien vann man med 57–54 (33–29) sedan man vänt på matchen i slutet av andra perioden. Bäste poängplockare blev Amanda Zahui med 18 poäng.

|

Matchen mot Kroatien i Zagreb blev precis så där svängig och spännande som en bra kamp ska vara. Och det blev framför allt en kamp mellan två klubbkamrater i Prag, Marija Rezan, Kroatien, och Amanda Zahui i Sverige.

Rezan, 198 centimeter lång, dominerade poänggörandet under första halvlek och la i 15 poäng när Kroatien gick fram till 29–20. Då gjorde Sverige tretton raka poäng och gick till vila i ledning, 33–29. Framför allt imponerade debutanten Nathalie Fontaine som kom upp i nio poäng och drog många foul i sina attacker på korgen.

Tätare försvar

I andra halvlek blev Sveriges försvar på Marija Rezan betydligt bättre och hon satte bara fyra poäng.

- Vi gjorde egentligen ingen ändring, men i andra var vi bättre på att hålla oss nära henne och inte ge henne något utrymme, förklarade Gomez för TT på telefon.

Zahui, 196 cm, kom upp i totalt 18 poäng och 17 returer när Sverige förutom 37–38 och 40–41 var i ledningen med en eller ett par poäng resten av matchen. I andra halvlek satte Farhiya Abdi ett par viktiga treor och fick i 15 poäng.

- Farhiya startade inte på bästa sätt men i andra satte hon ett par skott och fick bättre självförtroende, sade förbundskaptenen.

Onödigt spännande

På slutet när Sverige ledde med 57–50 med två minuter kvar och segern kändes klar, gjorde Kroatien fyra snabba poäng. Zahui fick två straffkast med sju sekunder kvar men missade båda och Kroatien fick en sista chans att kvittera men missade skottet och segern var klar.

- Vi var nog inte nervösa på slutet men kanske slappnade vi av lite för mycket, trodde Gomez.

På onsdag väntar nästa match, Makedonien hemma i Södertälje.

- Då måste vi spela mer kontrollerat, ta fler returer och dessutom sätta fler straffkast.

Det är nog bäst det, nu satte Sverige nio av 17 straffkast, 53 procent, och Zahuis straffmissar på slutet kunde ha kostat Sverige segern.

Fakta: Så fortsätter EM-kvalet

15 november: Makedonien (hemma).

10 februari 2018: Italien (h).

14 februari: Kroatien (h).

17 november: Makedonien (b).

21 november: Italien (b).

De åtta gruppsegrarna och de sex bästa tvåorna gör värdländerna Lettland och Serbien sällskap i EM 2019.