Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De tre svenskarna som var med att ta hem Ryder Cup till Europa: spelarna Alex Norén och Henrik Stenson samt vicekaptenen Robert Karlsson.

Svensk glädje när Europa vann Ryder Cup

USA skapade för en stund lite dramatik i Ryder Cup-avslutningen. Men helgen var europeisk – och svensk – när hemmalaget vann golfklassikern med 17,5–10,5.

När den formidable Francesco Molinari – fem segrar av fem möjliga – vann sin match mot Phil Mickelson på 16:e hålet bröt det stora europeiska segerpartyt ut på Le Golf National.

Då hade Europa definitivt säkrat 14,5 poäng på resultattavlan och ett stjärnspäckat USA-lag var besegrat.

Kort därefter avgjorde Henrik Stenson sin match mot Bubba Watson på hål 14 efter en imponerande match där svensken inte gjorde en enda bogey.

Stenson hyllades med sånger av publiken runt greenen och var tagen när han skulle summera årets Ryder Cup.

- Jag är så stolt över att vara en del av det här laget och så lycklig just nu. Många av de nya spelarna har verkligen levererat och det har väl vi gamlingar också gjort. Det är en fantastisk insats och det är därför vi står här med Ryder Cup-trofén igen. Och publiken har varit helt otrolig, säger Stenson till TT.

"Känns jädrigt bra"

När 42-åringen lämnar Paris, efter det som väntas bli en lång och blöt natts segerfirande, gör han det som obesegrad. Tre segrar på tre matcher är ett facit som förstås gör att segern smakar extra bra.

- Det viktigaste är att vi vinner som lag, men det är klart att det är skönt att kunna leverera poäng när man spelar. Att gå ut och göra de insatserna känns jädrigt bra och som en bra "boost" för självförtroendet. Vi behövde det, säger Stenson.

Europa gick in i söndagens singlar med en 10–6-ledning och dagen började dessutom bra. Men det är mycket psykologi inblandat i matchspel och plötsligt började det lysa mer och mer av USA:s röda färg på resultattavlan.

Rory McIlroy tappade förstasingeln mot Justin Thomas på 18:e hålet och lät USA komma närmare. När Webb Simpson och Tony Finau dessutom vann sina tidiga matcher, mot Justin Rose respektive Tommy Fleetwood, skiljde bara en poäng.

Plötsligt låg det spänning i luften.

Men det såg bra ut i matcherna som var kvar ute på banan och mycket avgjordes när Europa lyckades vinna två tajta matcher på kort tid. Jon Rahm levererade en blytung poäng när han besegrade Tiger Woods på 17:e, vilket innebar att golflegendaren nollades trots fyra matcher i årets Ryder Cup.

Sedan knockade den makalöse Ryder Cup-spelaren Ian Poulter självaste världsettan Dustin Johnson på 18:e och gav Europa ett bekvämt försprång.

Henrik Stenson fick därmed en rätt behaglig vandring under sina sista hål i det som kan ha varit karriärens sista Ryder Cup på hemmaplan.

- Det är svårt att inte se vad som händer när det är stora skärmar överallt. Och jag gav inte Bubba en chans att komma in i matchen. Efter att jag vann trean, fyran och femman höll vi nere gasen hela vägen, säger han.

Seger för Norén

Alex Norén gick i sista matchen och fick sätta den perfekta punkten på Europas Ryder Cup-insats. Lagets seger var sedan länge klar när Norén, inför en jublande storpublik vid 18:e green, sänkte en långputt för att vinna sin match mot Bryson DeChambeau.

Debutanten Norén visade en glädje som man sällan ser när han överfölls av lyckliga lagkamrater.

- Det här liknar inget annat och jag grät nästan efter min seger efter första dagen. Jag är väldigt glad, över hur vi har spelat och över att vara i det här otroliga laget, säger han.

USA har inte vunnit Ryder Cup på europeisk mark sedan 1993.